Salut
Benazet diu que al Cedre falten auxiliars d'atenció personal
El ministre admet les dificultats per cobrir les baixes i assegura que no hi ha acomiadaments
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va admetre ahir que al centre sociosanitari El Cedre falten recursos d’auxiliars formats en atenció centrada en la persona i que no calen tants recursos d’infermeria, una apreciació que va en sintonia amb l’objectiu d’impulsar un model d’atenció centrada en la persona. “En una institució com un centre sociosanitari el més important és reforçar molt el personal auxiliar”, va explicar el titular de Salut, que assegura que aquesta figura té un protagonisme molt important i és “una peça clau”, motiu pel qual considera que manquen alguns recursos d’auxiliars més. Segons Martínez Benazet, aquesta transformació provoca alguna reestructuració però en cap cas es fa fora el personal. “No s’acomiada a ningú, no es redueix la plantilla orgànica”, va insistir Martínez Benazet.
La setmana que ve el centre rebrà la visita de la Fundació Matia, de Guipúscoa, amb la qual es faran una sèrie de canvis encaminats a millorar l’atenció personalitzada al voltant d’un model basat en la persona. En aquest sentit, ja s’han fet formacions als treballadors, familiars i col·laboradors, i es començarà una prova pilot a la tercera planta. Per tractar aquest i altres temes importants sobre salut, el ministre Martínez Benazet va manifestar la intenció de fer un pacte d’Estat amb l’oposició.
D’altra banda, el ministre va admetre que hi ha dificultats al SAAS per cobrir les baixes. “Són freqüents perquè la feina d’un auxiliar tractant persones grans i dependents és molt dura”. El ministre va manifestar que no poder cobrir les baixes de manera immediata genera una situació d’estrès important. Per aquest motiu, Martínez Benazet va assegurar que s’estan duent a terme accions per tractar de corregir aquesta situació. En tot cas, des de la direcció del centre, es va informar que gairebé totes les baixes estan cobertes a dia d’avui.
La Llei del SAAS, a l’octubre
Un dels aspectes que tractarà la llei del SAAS en la qual ja s’està treballant és resoldre les dificultats per cobrir aquestes baixes. “Al text preveiem uns mecanismes molt més àgils per no fer esperar”, va explicar el titular de Salut. “Esperar els tràmits per cobrir una baixa genera tensió i no garanteix la continuïtat assistencial en salut”, va afegir. Segons Martínez Benazet, la llei del SAAS s’entrarà a tràmit parlamentari el proper mes d’octubre. La intenció de la nova llei és fer del SAAS un organisme “molt més transparent i àgil”, amb un consell d’administració més transversal on participaran representants dels pacients i de la societat civil.
CELEBRACIÓ DEL DIA DE MERITXELL DELS PADRINS AMB MISSA AL SANTUARI
Els usuaris del centre sociosanitari del Cedre van viure ahir una jornada de celebració del Dia de Meritxell amb la visita de diverses personalitats, com ara la síndica general, Roser Suñé; la subsíndica, Meritxell Palmitjavila; el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. Després de la tradicional missa al Santuari de Meritxell i l’ofrena a la verge, els padrins del centre sociosanitari van tornar cap al Cedre, on van rebre les salutacions de les autoritats amb les quals van poder conversar llargament. Abans del tradicional dinar al centre, el titular de Salut va expressar als padrins i treballadors del servei la intenció del ministeri de continuar millorant l’atenció d’aquest equipament sociosanitari. Martínez Benazet va assenyalar la importància de fer accions conjuntes entre el ministeri de Salut i d’Afers Socials per millorar l’atenció i els recursos per a la gent gran, així com la prevenció de la dependència. D’altra banda, durant el parlament, el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut va agrair la trobada, i va destacar l’atenció que es fa cap a la gent gran, així com les accions dirigides cap als padrins des del ministeri que lidera per afavorir la seva autonomia i implicar-los “en el procés de desenvolupament social d’Andorra per tal de promoure un envelliment actiu”. Filloy va recordar la trobada esportiva de la gent gran com una d’aquestes activitats, a més del projecte Aptitude, un programa que es du a terme conjuntament amb Salut i el SAAS, que té com a objectiu desplegar accions de prevenció de la dependència i la fragilitat de les persones grans. Va destacar que les polítiques socials requereixen un procés de revisió i millora contínua.