SOCIETAT

L'ex-Copríncep francès Jacques Chirac mor a París als 86 anys

L’ex-president gal va traspassar ahir als 86 anys a París després d’anys apartat de la vida pública

L'ex-Copríncep francès Jacques Chirac mor a París als 86 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jacques Chirac, expresident de la República Francesa i Copríncep d’Andorra durant la darrera meitat de la dècada dels noranta, va morir ahir al matí als 86 anys a París. El mandatari, que feia més d’una dècada que estava allunyat de la vida pública per problemes de salut, va dirigir França durant dos mandats, entre el 1995 i el 2007, amb cohabitació amb els socialistes. Aquest partit va demanar el vot per Chirac en la segona volta de les presidencials del 2002 amb la voluntat de frenar l’ascens de l’extrema dreta de Jean-Marie Le Pen. Abans, però, va ser ministre tres vegades i alcalde de París divuit anys.

Durant el seu període com a Copríncep, Chirac va destacar pel caràcter cooperant i optimista pel que fa al futur Principat, fins al punt d’esdevenir una peça clau a l’hora d’establir acords amb l’OCDE, tal com va destacar l’excap de Govern Albert Pintat. Pintat, qui coincidí amb el líder francès durant el segon mandat d’aquest, va explicar que “sempre va veure el seu rol com a Copríncep com un honor”, portant Andorra fins als grans fòrums internacionals. El també excap de govern Marc Forné en va destacar el seu tarannà obert i molt pròxim als andorrans, sent, de fet, el primer Copríncep francès que va fer nit al país, durant la visita del 1997. “Mitterrand ja va ser una figura molt important per al Principat, Chirac en va recollir el testimoni”, va manifestar. L’actual cap de Govern, Xavier Espot, considera que es tractava d’una persona que “estimava i entenia el nostre país”.

El Govern va decretar ahir tres dies de dol, que s’allargaran des de la mitjanit d’avui fins diumenge. A més a més, a l’edifici administratiu s’hi ha instal·lat un llibre de condolences perquè qualsevol ciutadà pugui deixar-hi un missatge.

L'ex-Copríncep francès Jacques Chirac mor a París als 86 anys

tracking