Problemàtica en l'habitatge

Els lloguers congelats des de fa 5 anys es podran apujar un 8%

Els propietaris podran augmentar els preus del lloguer si han dut a terme reformes o si no han apujat l’IPC durant els darrers cinc anys

Els lloguers congelats des de fa 5 anys es podran apujar un 8%GOVERN D'ANDORRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha decidit marcar tres condicions davant la pròrroga de la congelació del preu del lloguer més enllà de l’IPC. De cara a l’any vinent, segons les propostes plantejades a la Taula d’Habitatge, un propietari podrà augmentar el preu del lloguer si durant el contracte no hi ha hagut cap augment de l’IPC en els darrers cinc anys. També podrà augmentar el preu per sobre de l’IPC si ha dut a terme reformes. La tercera condició s’aferra a la llei de propietat, en què un propietari podrà extingir el contracte si vol recuperar l’habitatge per a ús propi o personal. Trobar terrenys per poder construir pisos a preu assequible o de caràcter social també és una de les línies de treball, que podrà ser pública o publicoprivada, i que es podria veure iniciada en els propers tres mesos.

Condicions en el lloguer

“Els propietaris que no han apujat el lloguer en els darrers cinc anys podran actualitzar el lloguer amb l’IPC dels anys anteriors, la qual cosa suposarà un increment en el preu de lloguer d’un 7 o 8 per cent” segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. De totes maneres, el ministre va assegurar que aquest augment s’hauria de valorar en cada cas i tenir en compte si en algun dels anys el propietari hauria aplicat algun tipus d’augment de l’IPC durant el contracte. Aquesta, però, és només una de les noves característiques.

La segona té a veure amb la propietat, és a dir, el propietari podrà extingir un contracte que venç si justifica que recupera el pis per a ús propi o d'un familiar. Segons Filloy, per dur a terme aquesta recuperació dels béns, caldrà fer tots els processos administratius necessaris “per poder tenir les màximes garanties possibles. Ho haurem de fer des del ministeri però no serà difícil perquè al final és firmar un contracte de lloguer amb el familiar per un mínim de cinc anys i fer-ne un seguiment o que hi hagi una cessió però que sigui escrita per un període que no sigui inferior del que està establert”.

La tercera característica que l’executiu va explicar a la Taula d’habitatge consisteix en el fet que aquells propietaris que hagin fet reformes es podran apel·lar a l’article 25 de la llei d’arrendament de finques, en què es contempla que, segons les tipologies d’obres, es podria aplicar un augment en els lloguers i quins són els percentatges.

Per la seva banda, el raonador del ciutadà, Marc Vila, va assegurar que “s’ha fet un pas important amb la prorrogació de la congelació dels lloguers un any més. En aquest sentit, va afegir que “les excepcions que s’aplicaran em semblen bé si s’apliquen bé. Cal que quedi ben clar, que s’acrediti ben bé i quedi constància que els propietaris que recuperen un bé no el posin al mercat en un termini inferior als cinc anys”. A més, va afegir que rep diverses queixes setmanalment sobre l’habitatge i que, fins i tot, “alguns propietaris haurien pogut amenaçar de fer fora els inquilins. Els propietaris demanen altres garanties de les que hi ha actualment”.

El ministre d'Habitatge també va explicar que s'està en vies de signar amb un comú, tot i que no va voler dir quin, com també amb particulars, la cessió d'un terreny per fer pisos a preu assequible. Va assegurar que "es treballarà en dues línies: la pública i la publicoprivada". En el cas de la pública, el ministre va explicar que a hores d’ara ja tenen la proposta d’un comú, tot i que no va voler avançar quin. “Encara hi estem treballant, però és bàsic trobar un terreny a preu zero per poder portar un preu raonable al lloguer”. Tot i que la línia de treballar encara és embrionària, Filloy va dir que “això es podria veure reflectit en els pròxims tres mesos, si més no les bases del projecte”.

Pel que fa a la línia de treball publicoprivada, Filloy va avançar que s’estaria parlant d’una proposta en què els privats cedirien un terreny a canvi que es fes un lloguer a preu moderat “de caràcter més estàndard o social”. També el ministre va assegurar que “l’any que ve veurem alguna proposta publicoprivada que podria ser interessant per poder avançar en el projecte”.

tracking