La querella pel lloguer del Punt de Trobada arribarà al TC
El Superior tomba l’últim recurs dels titulars del Punt de Trobada perquè s’acceptés la demanda
El Tribunal Superior ha rebutjat l’últim recurs presentat pels Cachafeiro perquè s’instrueixi la querella per estafa derivada d’una simulació de contracte entre la família Mallol i Pyrénées. La denegació obre la porta que sigui el Tribunal Constitucional el que acabi determinant si hi ha indicis o no per tirar endavant. Aquest darrer recurs arriba després que ja s’hagués tombat en tres instàncies diferents la demanda. Aquest últim rebuig no té una argumentació massa desenvolupada, sinó que es limita a dir que no s’ha aportat cap element nou que motivi que s’hagin de reconsiderar les decisions preses fins ara per les diferents instàncies.
El canvi de negoci en el Punt de Trobada és l’origen de la disputa i va motivar que la querella presentada per estafa contra els germans Mallol (propietaris del terreny on s’ubiquen els grans magetzems) i Pyrénées (amb qui els Mallol han signat un acord perquè passin a ocupar comercialment l’edifici del Punt de Trobada). Els Cachafeiro defensen que el contracte entre els Mallol i Pyrénées per fer el canvi d’usuari comercial del Punt de Trobada és un intent de frau, en el qual haurien inflat el preu del lloguer anual per impedir que els encara actuals inquilins poguessin renovar el lloguer igualant l’oferta. Els Cachafeiro es basen que estaven pagant 254.000 euros anuals d’arrendament i el nou acord el situa en 2,4 milions. El contracte de 30 anys de lloguer entre els Cachafeiro i els Mallol va acabar el 31 de desembre del 2015. Cal recordar que en acabar el termini es recollia que l’edifici passava a ser propietat dels Mallol. El conflicte ha fet que des del 2016 els lloguers que els Cachafiero continuen pagant quedin ingressats a la Batllia en espera de la resolució.
Les diferents instàncies judicials han anat tombant la petició de la part acusadora rebutjant la instrucció de la querella. El motiu es fonamenta que no hi ha cap element per concloure que el contracte és una estafa perquè no correspon a la realitat. S’avala que l’empresa Gaudit va fer un estudi de mercat que situava el lloguer en un preu anual de mercat superior als 2 milions. Amb aquest estudi, segons la versió dels germans Mallol, va ser el model per presentar als Cachafeiro una proposta de renovació de contracte el 2015. En no arribar a un acord, es va tancar un acord amb Pyrénées.
S’ha de tenir en compte que, paral·lelament a l’afer de l’estafa, els Mallol van presentar una petició de desnonament del Punt de Trobada. L’acció havia quedat aturada per la presentació de la querella, però, des que va ser desestimat el recurs la causa, torna a estar en marxa. El judici seguirà a excepció que el constitucional decideixi que la querella ha de tirar endavant.