reportatge
Canturri contra Duró
El 26 de setembre del 2013 Canturri va acusar Duró d’insultar-lo, d’atacar-lo greument en el seu honor i d’intentar agredir-lo durant una reunió professional.
El Tribunal Constitucional ha donat per tancada amb la desestimació d’un recurs d’empara la disputa que des del 2013 mantenien l’advocat i exambaixador andorrà a la Santa Seu, Miquel Àngel Canturri, i el també lletrat Antoni Duró. Els fets es remunten al 26 de setembre d’aquell any, quan en el marc d’una reunió professional en el despatx d’un notari, Canturri va acusar Duró d’insultar-lo, d’atacar-lo greument en el seu honor i d’intentar agredir-lo davant testimonis. Això va donar peu a una causa penal en presentar Canturri una querella contra Duró per un delicte menor d’injúries, per un delicte menor d’amenaces no condicionals i per un delicte menor de maltractament corporal lleu en grau de temptativa.
Tancada aquesta via, Canturri va introduir una queixa disciplinària davant el Col·legi d’Advocats, en què sol·licitava que s’imposés una sanció a Duró. El 8 de març del 2017, el col·legi va comunicar al demandant que el demandat havia estat sancionat per la Junta Disciplinària de primera instància sense afegir cap més precisió. Duró va fer apel·lació d’aquesta decisió i, en segona instància, l’òrgan sancionador va revocar la sanció imposada en primera instància.
Poc després, Canturri va presentar davant la Batllia una demanda contra la presumpta denegació per silenci administratiu del seu recurs interposat contra el fet que no va poder ser part en el procés disciplinari. Ja el 2018, la Batllia va dictar una sentència en què estimava aquesta demanda, declarava que la denegació per silenci administratiu del seu recurs no era ajustat a dret i als fins que legitimaven l’activitat administrativa i declarava la seva anul·lació, i també l’interès legítim del demandant en el si del procediment sancionador, condemnant el col·legi a retrotreure l’expedient per tal que l’interessat pogués fer-ne part. El col·legi va interposar un recurs el 27 de març del 2019 al Superior de Justícia que el va acabar estimant i va revocar la sentència de la Batllia i desestimar la demanda formulada per Canturri.
Una sentència que va portar al Constitucional, que ara ha dictat que el Superior no ha vulnerat els drets de Canturri a un procés degut a la defensa i a obtenir una decisió fonamentada en Dret en denegar l’accés a l’expedient disciplinari a un col·legiat presumptament ofès, violentat o amenaçat per un altre. L’alt tribunal ha decidit desestimar el recurs d’empara i condemna Canturri al pagament de la totalitat de les despeses processals.