mesures polítiques

El Govern demana sòl als comuns per fer pisos socials

L’executiu necessita que les parròquies cedeixin solars per a la construcció d’habitatge social

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons publicoprivat d’habitatge necessitarà la col·laboració de tots els comuns per poder funcionar. Així ho va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la visita d’ahir al col·legi espanyol María Moliner i l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany. Concretament, Espot va especificar que l’executiu manté converses amb les corporacions locals per dur a terme la iniciativa, malgrat que ara mateix tot es troba en un estadi molt embrionari. “No em vull aventurar i generar expectatives sobre un tema tan sensible, però estem treballant amb els comuns, que són els propietaris de sòl, ja que el Govern té molt pocs terrenys”, va explicar Espot.

Amb tot, segons va puntualitzar Espot, el fons no només servirà per construir nou habitatge, sinó que també es reformaran cases i pisos antics. A més, la intenció és facilitar l’accés a l’habitatge tant a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat com a aquelles que tenen capacitat de pagar un lloguer però no troben immobles disponibles.

D’altra banda, sobre la proposta del Partit Socialdemòcrata de fer servir el fons de les pensions per construir habitatge, el cap de Govern va assegurar que “posa en risc els estalvis que hi ha dipositats, que ja es troben en una situació prou precària per poder pagar les pensions del futur”. “Nosaltres creiem en una visió més àmplia i de futur que es cor­respon amb aquest fons publicoprivat”, va afirmar.

Excepcions a les congelacions

Sobre les excepcions a les congelacions del preu del lloguer anunciades a final de setembre, el cap de Govern va asseverar que es tracta de casos puntuals i que aquestes matisacions a la llei permetran solucionar situacions injustes. “La nostra intenció és polir aquests desajustos, però en cap cas qüestionem la congelació dels lloguers. De fer, la nostra intenció és perllongar aquesta mesura protectora”, va explicar. “Es poden donar casos de picaresca i d’abusos per part dels propietaris, però sempre que s’aprova una resolució hi ha una minoria de persones que la incompleixen. Jo crec que l’administració ens hem d’assegurar que se’n fa una aplicació adequada i els ciutadans saben que som a la seva disposició per resoldre qualsevol mena de dubte”, va cloure.

Respecte als problemes d’habitatge dels temporers, Espot va minimitzar la problemàtica especificant que les empreses dedicades a les activitats de neu i hivern, en general, ja tenen solucionada aquesta qüestió des de fa molts anys, llogant per als seus empleats antics establiments hotelers o edificis. “El principal problema el troben els temporers que venen sense contracte a la recerca de feina, una manera de fer que és molt legítima i que també fa un bé al país, ja que sorgeixen vacants temporals al llarg de la temporada”, va puntualitzar Espot. En aquests casos, el cap de Govern va assegurar que “malgrat no tenir una vareta màgica”, l’executiu intenta acompanyar i mitjançar al costat de les persones afectades, alhora que “s’activen ajuts o es fan feines més discretes, com cercar habitatge per als treballadors”, especialment des que s’ha accentuat la problemàtica del lloguer. “Són persones que venen a prestar un servei al país i, malgrat que no siguin residents de llarga durada o nacionals, les administracions hem de ser al seu costat i acompanyar-les.”

Els constructors demanen menys pressió per als propietaris de terrenys

tracking