Educació
Bellocq afirma que el contingut del màster en Dret té un nivell de postgrau
La degana demana canvis en el pla d’estudis però tranquil·litza els actuals estudiants
La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va manifestar ahir que el contingut del màster en Dret que s’imparteix a la Universitat d’Andorra (UdA) hauria de canviar per tenir un nivell més elevat. “Actualment s’estan implementant les assignatures a través d’un contingut de postgrau i no mitjançant un de màster”, va explicar la degana després que demanés al seu discurs, durant la celebració del dia de Sant Raimon de Penyafort, canvis en el màster i després que els estudiants de l’UdA li demanessin explicacions. Bellocq considera que els canvis que es puguin fer a partir d’ara “són per millorar de cara al futur el nivell d’estudi que hem de poder esperar d’un màster”. La degana recorda que l’estudiant de màster ha d’aprendre més coses i ha d’aprofundir més en els coneixements que no pas en el cas d’un postgrau. Bellocq va explicar que tant l’estructura com els exàmens són diferents en un cas i en l’altre. “És això el que hem de millorar i veure-ho en un futur”, va manifestar. Per aquest motiu, fa temps que les dues parts mantenen reunions per tal de veure com es poden implementar les assignatures del màster en dret en un futur però, segons la degana, les trobades encara no han donat resultat.
D’altra banda, Bellocq va assegurar que mai ha qüestionat el nivell del màster ni que els alumnes d’ara no tinguessin la qualificació suficient. En tot cas, va voler tranquil·litzar els estudiants i va assegurar que els canvis que puguin dur-se a terme al futur no seran de caràcter retroactiu. “Els estudiants d’avui en dia no s’han de veure amenaçats per res”, va manifestar davant del neguit que els alumnes van mostrar durant la trobada informativa que va fer l’UdA dijous passat per la preocupació del centre davant les declaracions de Bellocq.
PLA D’ESTUDIS
Bellocq va voler aclarir que al consell universitari està present com a representant del sector empresarial i que a l’ordre del dia del consell mai s’aproven les assignatures de cap tipus de carrera o diploma. “El meu càrrec no té res a veure amb l’aprovació o no del contingut del màster”, va assegurar la degana contradient el que va manifestar l’UdA, que va explicar que Bellocq, com a degana del Col·legi d’Advocats, va signar un conveni a través del qual donava el vistiplau al pla d’estudis del màster. Segons Bellocq, el contracte signat amb l’UdA és sobre l’assignatura de deontologia, de la qual s’encarrega el Col·legi d’Advocats, un acord que la degana assegura que, des de la seva banda, s’està respectant. “L’assignatura de deontologia, com la fem nosaltres, puc dir que està perfectament desenvolupada”, va assegurar Bellocq, que va especificar que altres assignatures, com ara dret processal, no està inclosa al contracte entre les dues parts i per tant no tenen accés al contingut. Bellocq va explicar que el Col·legi d’Advocats també s’encarrega de les pràctiques jurídiques.
La degana així mateix va voler recordar que als països veïns, per accedir a la professió, es duen a terme diferents proves. I que són els col·legis professionals els que tenen les competències per a l’accés a les professions titulades d’advocat.
INSATISFACCIÓ PER L'ÚS DE L'ANTIC CODI DE FAMÍLIA
Sophie Bellocq es va referir a l’anunci del grup parlamentari demòcrata de presentar un nou codi de família, utilitzant el mateix projecte que es va treballar durant la legislatura passada però amb les esmenes dels partits de l’oposició i les observacions que va fer el Col·legi d’Advocats el seu dia. En aquest sentit, Bellocq va mostrar la seva insatisfacció pel fet que les observacions es facin sobre el mateix projecte “perquè té la filosofia del codi que no convenia amb què pensàvem nosaltres que és la família andorrana”. La degana va reiterar que la seva intenció és asseure en una taula, no només els advocats, sinó tots els altres actors socials afectats, i que hi hagi un debat en la societat sobre aquest codi. La degana va recordar que el rol del Col·legi no és legislar però considera que s’ha d’exercir un consens social en aquest aspecte. “És únicament amb aquest esperit que s’ha fet la reflexió”, va dir.