afers socials
Dades i treball, pilars per a una societat inclusiva
El document final de la cimera insta a conèixer millor les necessitats de les persones discapacitades i a millorar les polítiques socials
Dos dies de reunions i 18 acords. La Cimera Iberoamericana de ministres d’Afers Socials va culminar ahir amb la signatura de la declaració conjunta realitzada pels 22 països participants. Aquest document final posa l’accent en la cooperació internacional i la necessitat d’augmentar el total de dades disponibles per conèixer millor les característiques i necessitats de les persones amb discapacitat, així com millorar el desenvolupament de polítiques socials arreu d’Iberoamèrica.
Per abordar la qüestió, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va explicar en la roda de premsa posterior a la trobada que es traslladarà als governs de tots els països la necessitat d’homogeneïtzar les dades de les quals disposen tots els estats i les eines per recollir-les. Una aposta pel big data que ha de permetre que la informació sigui comparable entre països i es pugui enfocar la temàtica “de manera transversal”, enfortir la cooperació internacional i coordinar polítiques públiques.
Un tomb al món laboral
Així mateix, el document final també assenyala l’àmbit laboral com un dels espais on cal fer més avenços, una de les matèries en les quals Andorra està fent més “esforços”, segons va assegurar el ministre d’Afers Socials. Concretament, el text crida a promoure l’entrada al món laboral de les persones amb discapacitat, assegurant l’existència de quotes mínimes a les empreses tant del sector públic com del privat, així com garantir que tenen “l’oportunitat de guanyar-se la vida amb la feina que triïn en un mercat i entorn laborals oberts, inclusius i accessibles”. També en aquesta direcció, aposten per crear “xarxes d’empreses compromeses amb la discapacitat i la diversitat”, així com enfortir una visió positiva sobre aquestes qüestions a través dels diferents mitjans de comunicació.
En aquest sentit, el ministre Filloy va afirmar que cal un canvi de perspectiva que englobi tots els àmbits de la vida de les persones amb discapacitat “des que són petites, fins i tot abans de néixer”, sobre la base de la disrupció social i el foment de la innovació. “El nostre enfocament ha d’estar centrat en les persones. S’ha de deixar aquest model tan institucionalitzat que teníem fa uns anys i crear-ne de nous que se centrin en les demandes i habilitats de les persones més necessitades”, va dir. Una perspectiva que va compartir Marcos Pinta Gama, secretari adjunt iberoamericà: “Estem promovent un canvi de mirada per evolucionar des d’un model assistencialista a un de centrat en els drets.”
Educació i igualtat
“L’espai iberoamericà ha d’avançar, dins les línies marcades per les Nacions Unides, en la nova concepció del que és la discapacitat, implementant polítiques ambicioses que integrin plenament les persones”, va explicar el cap de Govern en declaracions als periodistes.
Per aquesta raó, l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible va ser un dels principals referents durant tota la cimera i s’ha posat un èmfasi especial en la igualtat de gènere i a garantir la inclusivitat del sistema educatiu. Respecte al primer punt, el document final ressalta la necessitat de promoure l’apoderament de les dones i nenes amb discapacitat al mateix nivell que la resta de dones, i afirma la voluntat d’assegurar el seu accés igualitari a la salut, feina, serveis públics, fent èmfasi als de violència de gènere i als referits a la seva salut sexual i reproductiva, informació i tecnologia. Pel que fa a l’educació, el document especifica que s’ha d’afavorir la permanència de les persones amb discapacitat dins del sistema d’educació general “a tots els nivells i al llarg de tota la seva vida”.
Finalment, es posa l’accent en la necessitat de desenvolupar legislacions inclusives i eliminar les pràctiques que “limitin o restringeixin la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat”.