salut
Retiren un lot de formatge francès per risc de listeriosi
El ministeri notifica que no es té constància de cap persona afectada
El ministeri de Salut i l’àrea de Seguretat Alimentària van emetre ahir un comunicat urgent per alertar de la presència de listeriosi en el lot 19170119, amb data de caducitat 23/11/2019, de formatge Pyrénées Llet Crua de Vaca Moulis Prestige 4 kg del fabricant francès Sas le Moulin. Segons el Govern, només es té constància d’una partida afectada, la qual era comercialitzada en un únic establiment i que ja ha estat retirada del mercat. Així mateix, asseguren que no es té constància de cap persona afectada per aquest bacteri, tot i que recomanen a les persones que hagin comprat aquest producte que s’abstinguin de consumir-lo i el retornin al punt de venda.
L’avís va ser rebut a través del sistema d’alerta ràpida per a aliments i pinsos de la Unió Europea, que afectava un formatge fet amb llet crua, habitualment venut al tall, procedent de França. Aquesta també s’ha estès a l’Estat espanyol, on, a més a més, s’ha alertat de la presència d’E.coli. Concretament, allà s’han hagut de retirar una vintena de lots.
La listeriosi causada pel germen listeria, és capaç d’infectar múltiples òrgans del cos humà i membranes de la medul·la espinal i la circulació sanguínia, produint diferents tipus de malalties del sistema digestiu i corrent sanguini. El seu desenvolupament depèn de la quantitat ingerida i sovint té símptomes semblants a la grip, amb febre, mal de cap intens, nàusees, vòmits i senyals d’irritació meníngia.
Per prevenir-la es recomana cuinar els aliments i rentar-los de manera acurada. També netejar sovint la nevera i mantenir els aliments crus separats dels cuits.