joventut

Educadora social per atreure els joves

Júlia Barón va assolir el rol de nexe entre el comú i la joventut el passat mes de juliol i ja ha aconseguit reunir 15 menors de la parròquia

Educadora social per atreure els jovesJ.B,

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ser com la seva germana gran, que quan et necessitin et trobin, però sense atabalar-los. Aquesta és l'estratègia que segueix Júlia Barón, la nova educadora de carrer de Sant Julià, que es posa com a objectiu apropar prop de 50 adolescents a l'àrea de joventut del comú en mig any. Tot i “ser la parròquia amb més sentiment de poble de tot el país”, l'afecció amb la corporació no passa pel seu millor moment, i és per això que el comú va decidir revitalitzar aquesta relació amb un perfil que intentés entendre quines són les necessitats dels joves de la parròquia i portar-les a terme.

Per aconseguir-ho, l’àrea de joventut va dividir els adolescents en dos grups, els menors que van dels 12 als 17 anys i els majors, dels 18 als 31. Diferenciar per edats va ser primordial, segons Barón, ja que “les necessitats que tenen uns i altres no tenen res a veure”.

El primer pas amb els menors, segons l’educadora, és crear una relació d'amistat, presentar-se i donar a conèixer l'àrea de joventut. “Vaig anar i vaig proposar de fer un partit de voleibol. D'aquesta manera ens vam conèixer i va ser més fàcil presentar-me”, va dir Barón, que va remarcar que les interaccions van ser molt naturals i l’objectiu és intentar parlar el seu llenguatge i no insistir massa. “Si em veuen al carrer, em poden aturar i parlar, i això ho agraeixen”, va afegir l'educadora, que va posar la proximitat com a valor fonamental de la seva figura. L’objectiu de l’àrea és aconseguir fer activitats amb més de 50 joves, però, segons l'educadora, és una feina que s'ha d'anar fent a poc a poc, difonent la seva figura i fent activitats per fidelitzar l’actual grup de 15 joves.

La figura d'educadora de carrer, però, no només ha d'acompanyar els joves, sinó que també ha d'educar, segons Barón, i és per això que per al pròxim novembre el comú posarà en marxa unes xerrades sobre temes d’interès general. “Volem aproximar professionals als joves. De vegades és difícil anar a la consulta, així que nosaltres els apropem per facilitar la interacció”, va dir l’educadora, que també va reconèixer que alguns casos es podrien tractar d'una manera més personal amb el professional.

D’altra banda, el grup dels majors segueix una dinàmica diferent. Des de les preocupacions per fer una parròquia més desperta, fins a aspectes de feina, passant per la burocràcia són els temes que més destaquen, segons Barón, que va explicar que la comunicació entre ells és diferent: “Amb els menors parlem per WhatsApp i ens veiem menys, però amb els majors aprofitem per reunir-nos un cop al mes”.

Un dels temes que va sortir en les primeres reunions va ser la festa major, però Barón va destacar la poca representació del grup en els aldarulls: “Ens coneixem tots i ningú hi va participar. En vam parlar, però no estem preocupats perquè tothom té molt clar qui va fer què”.

Les xerrades que marquen les activitats del pròxim mes no només van enfocades als menors, sinó que també serà una activitat per als grans “que podran gaudir des de tallers de cuina com col·loquis sobre temes de la parròquia”. Amb l’arribada de l’educadora al juliol, el comú ha aconseguit fer conèixer de nou una àrea de joventut que havia perdut força els últims anys, però que torna a participar en totes les activitats de la parròquia.

tracking