justícia

Corts decreta un nou ajornament per reiniciar la vista oral del 'cas BPA'

L’aute té en compte la possibilitat que Silvestre recorri al Tribunal Constitucional després de la decisió del Consell Superior de la Justícia

Corts decreta un nou ajornament per reiniciar la vista oral del 'cas BPA'Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El macrojudici de BPA no es reprendrà finalment el dia 21, tal com estava previst en les qüestions prèvies, perquè el Tribunal de Corts, a petició del ministeri fiscal, ha decidit un nou ajornament mentre no queda clara la recusació del fiscal general, Alfons Alberca, per part de l’advocat Josep Anton Silvestre, lletrat de quatre processats del cas Gao Ping, la primera de les causes del cas BPA.

En un aute amb data d’ahir, Corts decideix l’ajornament perquè vol anar sobre segur i no haver d’improvisar un cop hagi començat la vista, ja que Silvestre disposa de 13 dies hàbils per recórrer el rebuig del Consell Superior de la Justícia als seus arguments contra el fiscal general.

En l’aute, el tribunal recorda que aquests 13 dies hàbils finalitzen el 28 d’octubre, “i tenint en compte que el tribunal havia previst la setmana del 21 al 26 d’octubre per debatre les qüestions prèvies de la present causa, escau [...] posposar l’inici de les sessions de la vista oral fins que s’hagi esgotat el termini per a la presentació del recurs d’empara contra l’esmentat acord, fins que s’hagi resolt la qüestió pel Tribunal Constitucional”.

Els lletrats que formen part de la causa no tenien constància ahir que de moment s’hagi presentat el recurs d’empara al TC, per la qual cosa Silvestre podria esgotar el termini amb la intenció de demorar al màxim la data per reiniciar el judici. En l’aute el tribunal parla de la suspensió, però en cap moment fa referència a un dia aproximat per reprendre la vista. En el cas poc probable que Silvestre no demani al Constitucional que es pronunciï, la vista podria començar aviat, però si el TC ha d’estudiar el recurs d’empara per recusar o no Alberca, la decisió podria allargar-se fins a dos mesos, motiu pel qual Corts ha optat per no donar una data i posposa les sessions fins que s’hagi esgotat el termini per a la interposició del recurs d’empara contra l’acord dictat pel CSJ, i en el supòsit que es formuli el recurs, fins que s’hagi resolt per part del Tribunal Constitucional.

Amb la negativa del CSJ a la recusació, l’únic pas que té Silvestre és presentar un recurs al Constitucional. Silvestre tenia 13 dies hàbils per fer-ho un cop li va ser comunicada la decisió per part del CSJ.

L’advocat va recusar el fiscal general en considerar que s’havia d’inhibir per ser el cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll, i estar l’executiu personat a la causa. El CSJ va decidir no acceptar la recusació pel fet que el ministeri públic no és un jutge, sinó una part més de la causa, i considera que fer-ho “seria jurídicament impossible si al dret existís l’impossible”.

Maniobra dilatòria

EL CSJ deixa clar en el seu escrit que el procediment del lletrat per demanar l’absència dels fiscal general forma part d’una maniobra que té com a objectiu “dilatar indegudament l’enjudiciament de la causa i bloquejar el funcionament de la institució judicial”.

En aquest apartat, l’organisme judicial recorda que les successives recusacions contra magistrats del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia estan “manifestament destinades a desvirtuar les disposicions legislatives i les llibertats o els principis fonamentals invocats” per part de Silvestre.

ANDORRA EMBARGA L'ADVOCAT DE L'EX-PRESIDENT MEXICÀ

La Justícia andorrana ha dictat l’embargament de 76.500.000 euro a Juan Ramón Collado, advocat de l’ex-president mexicà Enrique Peña Nieto, del Partit Revolucionari Institucional (PRI). El lletrat està sent investigat a Andorra per associació il·lícita i blanqueig de capitals, segons un aute judicial a què ha tingut accés El País. Collado, que és conegut a Mèxic com l’advocat del poder per defensar autoritats i polítics, va ser detingut el 9 de juliol passat. I, des d’aleshores, es troba en una presó mexicana acusat de diversos delictes. L’alarma dels investigadors andorrans es va activar després que el lletrat transferís 10,5 milions d’euros des d’Andorra a un compte del BBVA a Madrid sis dies abans de ser arrestat a Mèxic. El rotatiu espanyol informa que la fortuna d’aquest lletrat al Principat, dipositada a BPA, havia estat congelada al costat de la de la resta de clients d’aquesta entitat el març del 2015, quan la institució financera va ser tancada per presumptes irregularitats. Posteriorment, la batlle Canòlic Mingorance va embargar els fons de Collado per un suposat delicte de blanqueig de capitals. La investigació andorrana es va arxivar de forma provisional el 2018 després que la fiscalia mexicana, llavors sota el Govern de Peña Nieto, remetés a la magistrada informes en què exculpava l’advocat. La recent detenció a Mèxic de Collado per blanqueig de capitals ha donat un tomb al cas i ha reactivat la seva investigació al Principat. El 31 de juliol, la fiscalia andorrana va demanar la reobertura de les actuacions.

tracking