Boicot de les empreses a la feina de neteja de la presó

Les empreses asseguren que el preu per hora ofert no els permetrà cobrir els costos

Boicot de les empreses a la feina de neteja de la presóARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Empreses de Neteja (AENA) recomana a tots els membres que no es presentin al concurs públic per licitar quatre hores de neteja de les zones comunitàries al centre penitenciari de la Comella, arran del baix preu per hora fixat pel ministeri d’Interior. En un comunicat, l’agrupació de companyies assegura que el preu màxim de l’hora de 9,42 euros, imposat al plec de bases, no cobreix les despeses de les empreses de neteja.

Etiquetes:

De fet, en el mateix text asse­nyalen que sumant els costos de transport, el salari, vacances i seguretat social de les persones treballadores, i el material de neteja, el preu per hora sense cap marge comercial hauria de ser de com a mínim 9,89 euros. Així, aconsellen que les empreses d’AENA mostrin la no acceptació del concurs no presentant-se, amb la voluntat de fomentar les “bones pràctiques i la dignificació del nostre treball, valorant en la seva justa mesura el treball i l’esforç dels nostres empleats”.

Sense resposta

AENA va enviar dilluns una carta al ministeri d’Interior demanant la modificació del plec de bases. De moment, malgrat que asseguren haver rebut un justificant de recepció, no els han donat cap resposta. “El que més ens molesta és que no ens hagin donat cap rèplica i esperin que una empresa s’hi presenti malgrat les condicions”, va explicar Albert Daina, president de l’entitat.

A més, segons l’empresari, tenint en compte la situació, es cor­re el risc que companyies que desconeixen el sector es presentin i acabin adonant-se que no poden assumir el cost del servei. “Si alguna empresa l’agafa es picarà els dits. El més segur és que hagin d’abandonar la concessió. Aleshores el ministeri hauria de repetir tot el procediment”, va especificar. De fet, malgrat que per llei el treballador ha de cobrar un 40% més per cada hora extra, les bases del concurs impedeixen que el sobrecost l’assumeixi l’administració pública, repercutint només en l’empresa concessionària.

En aquest sentit, reclamen que el ministeri assumeixi la seva responsabilitat i modifiqui el plec de bases, ja que qualifiquen el preu imposat de “temerari”. Així mateix, proposen que es faci com en altres concursos públics i permetin presentar a les empreses les seves ofertes lliurement. “Falta comunicació entre els ministeris, perquè la majoria de cops no es fa així. No cal que es fixi el preu mínim, la majoria de concursos permeten que cadascú presenti el seu pressupost. D’aquesta manera podem assegurar-nos que oferirem el servei en unes condicions dignes”, va dir Daina.

tracking