Afers exteriors

El Govern tanca a l'ONU tota opció a la despenalització de l'avortament

L’executiu respon a l’ens que no farà cap canvi que alteri el règim polític de Coprincipat parlamentari

El Govern deixa clar a l'ONU que mantindrà la llei sobre l'avortament

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern respondrà avui a la seu de les Nacions Unides a Ginebra a les qüestions del Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona sorgides arran del quart informe periòdic del Principat. L’executiu tancarà la porta a tota opció de canviar la legislació per despenalitzar l’avortament. El comitè de l’ONU demana al Govern informació sobre les mesures i decisions adoptades, inclòs el calendari d’aplicació, per despenalitzar l’avortament en tots els casos i legalitzar la inter­rupció voluntària de l’embaràs en casos de violació, incest, risc per a la salut física o mental de la dona embarassada i malformació greu del fetus.

La resposta de l’executiu a la pregunta del comitè de les Nacions Unides és molt clara. “Andorra es ratifica en els arguments esgrimits en el nostre informe, que vol dir que no s’ha iniciat cap acció dirigida a la despenalització de l’avortament, tenint en compte que la nostra Constitució, a l’article 8.2, protegeix el dret a la vida en totes les seves fases”, recorda el Govern en la primera part de la resposta. La contundència arriba a la segona part. “El Govern és conscient del debat que existeix en aquesta matèria per part de la societat civil, i per part d’associacions, entitats i plataformes de diversa índole, mostrant-se receptiu a estudiar vies de resposta a la situació”, s’indica, per afegir que “sempre dins del marc institucional vigent i sense que s’alteri el règim polític de Coprincipat parlamentari”.

L’executiu contestarà avui a vint-i-una preguntes més sorgides de l’informe presentat a l’ONU i relacionades amb l’eliminació de la discriminació contra la dona a Andorra. Una és relativa al canvi legislatiu que ha d’elevar als 18 anys l’edat mínima per contraure matrimoni, una modificació que l’executiu donava per feta en l’informe. El Govern respon ara que la dissolució del Consell General va impedir que es modifiqués la llei i anuncia que una de les prioritats de la present legislatura de l’executiu i el parlament és l’aprovació d’una proposició de llei qualificada de la persona i la família que elevi als 18 anys l’edat mínima per contraure matrimoni.

També s’inclou en les respostes informació sobre les hores d’educació sexual que s’imparteixen al sistema educatiu andorrà i francès i als tallers de sexualitat organitzats per la Consulta Jove, òrgan que depèn del Govern.

STOP VIOLÈNCIES EXPOSA LA SEVA VISIÓ DE LA SITUACIÓ DE LA DONA

Ginebra. Vanessa M. Cortés, presidenta d’Stop Violències, va presentar dilluns a Ginebra un document alternatiu al del Govern respecte a la situació de l’avortament a Andorra. Cortés va ser molt dura amb l’executiu, al qual va acusar d’“amagar-se sota les faldilles del bisbe Vives per continuar violentant les dones” i va exigir la despenalització.

tracking