AFECTACIÓ DE LA TEMPESTA
Esllavissada i arbres caiguts
Les pluges de la matinada d’ahir van provocar una esllavissada a l’avinguda Fiter i Rossell que va obligar a tancar la carretera deu hores
El fort temporal que va colpejar el país la matinada d’ahir, amb intenses pluges i ràfegues de vent, va provocar desperfectes al llarg de tot el Principat, sent l’esllavissada que va tenir lloc a la part alta de l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany la que va generar més afectació, provocant el tancament de la carretera durant deu hores. L’episodi més actiu de les pluges que van caure a Andorra va començar a la una de la matinada d’ahir i va finalitzar a les sis, moment en el qual hi va haver un moviment de pedres que va arrossegar terra i arbres que van ocupar tota la carretera en el tram entre els números 90 i 103 de l’avinguda, a la sortida i entrada d’Escaldes en direcció la Massana. El trànsit va haver de desviar-se pels túnels del Pont Pla i de les Dos Valires i no va ser fins a les 17 hores quan la circulació a l’avinguda va quedar restablerta un cop els tècnics van certificar que la zona era completament segura.
El cap del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, va manifestar que el tall de la carretera va generar problemes importants, especialment a primera hora del matí. Bonell va explicar que es va haver de tancar el túnel del Pont Pla durant alguns moments del dia, seguint el protocol de seguretat, per buidar el trànsit ateses les destacades retencions produïdes. “La pluja ens dificulta molt la feina perquè en dies així hi ha un excés de mobilitat i el trànsit s’intensifica molt”, va explicar el cap de Mobilitat.
El servei Meteorològic va donar per finalitzat l’episodi de pluges intenses i vent i va rebaixar el nivell d’avís a groc. Tot i així, els tècnics del departament no van descartar que en les pròximes hores hi hagi més xàfecs.
Ràfagues de 135 per hora
El director de Protecció Civil, Cristian Pons, va explicar que es van recollir més de 100 litres per metre quadrat al sud i a l’est i 70 litres a la resta del país. Des de Govern van explicar que es van arribar a acumular fins a 135 litres al port d’Envalira. No obstant això, van ser les fortes ràfegues de vent, que van arribar a ser de 135 km/h als cims, les que van provocar més desperfectes. Així, durant la matinada, Protecció Civil, policia, bombers i COEX van realitzar 23 intervencions pels nombrosos arbres caiguts a la carretera, així com les teulades i façanes, que van ocasionar danys materials en vehicles i edificis. A l’entrada de Juberri el COEX va haver de retirar una pedra de grans dimensions que va caure enmig de la carretera després d’un despreniment, però no va provocar cap dany ni material ni personal.
Segons Pons, també es va fer seguiment dels rius. Tot i les precipitacions, els rius no es van desbordar en cap moment. En tot cas, atès l’augment del cabal del Valira, el comú de Sant Julià va decidir tancar provisionalment el passeig del riu i des de Protecció Civil es va demanar a la ciutadania no apropar-se a les zones afectades per despreniments.
El servei Meteorològic va registrar 34 llamps que van impactar contra el terra. Un dels quals, pels volts de la mitjanit de dimarts a dimecres, va provocar una avaria en una línia de FEDA, cremant el sistema parallamps d’una torre de mitjana tensió prop de l’Hotel Bonavista. L’avaria va deixar sense electricitat 1.500 abonats de Bixessarri, Nagol, Certes, Aixirivall, Auvinyà, Juberri i Fontaneda durant 40 minuts.
Supervisió a la Portalada
Protecció Civil va assegurar que el dispositiu preventiu de supervisió que es va dur a terme a la zona de la Portalada va permetre garantir la seguretat a la zona durant l’episodi de pluges i no hi va haver cap incidència significativa. De moment, es mantindrà la vigilància fins que els tècnics d’Ordenament Territorial i els geòlegs externs analitzin com ha afectat aquest episodi de pluges.