treball

Els sindicats de funcionaris denuncien precarietat laboral

Sipaag i Sep asseguren que existeix una desigualtat salarial entre els treballadors i que s’està fent un abús de les contractacions eventuals

Els sindicats de funcionaris denuncien precarietat laboralARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) i el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) denuncien la precarització laboral de l’administració general i lamenten la desigualtat salarial. A més, consideren que s’està fent un abús dels eventuals al cos d’ensenyament. Aquesta resposta ve donada després que dijous passat el Departament d’Estadística fes públiques les dades sobre el sector públic l’any 2018, unes xifres que mostren l’augment del personal públic fins al 8,7% en els darrers 10 anys, el cos general del qual tindria en aquests moments un total de 944 persones, i a Ensenyament un total de 962. Aquest augment de personal, segons coincideixen els dos sindicats, haurien estat, en gran part, amb contractacions eventuals. De fet, segons apunta el Sipaag, pel que fa al cos general, de les 944 persones adscrites al cos general, 223 són eventuals. I en el cas d’Ensenyament, a hores d’ara hi hauria 248 contractes eventuals, una dada que suposa més d’una quarta part del total del personal de l’ensenyament.

En aquest sentit, el SEP assegura que molts contractes eventuals s’han anat prorrogant sense arribar a consolidar-se i considera que molts dels eventuals actuals “seguiran sent de llarga durada, vist que les estadístiques posen en relleu que hi ha hagut aquesta mateixa porció d’eventuals des del 2015”. Des del Sipaag consideren inadmissible aquesta política contractual “que posa en risc la necessària neutralitat dels treballadors públics”.

D’altra banda, els sindicats també mostren la seva preocupació davant la “desigualtat salarial” entre cossos de l’Administració general. El Sipaag assegura que la meitat del cos general és del grup C, amb un sou base com a màxim de 17.141,73 euros anuals, 350 del grup B i que només 6 formen part del grup A. D’aquesta manera, el sindicat rebutja que “es vulgui responsabilitzar els treballadors de la despesa en personal i que se’ls acusi de tenir “bons sous”. A més, diuen que els membres del Govern, els càrrecs polítics i relacions especials, entre d’altres, sí que tenen “bons sous” amb una massa salarial per persona de 51.882 euros. Així, el president del Sipaag, Lluís Anguita, manifesta que “espero que després d’aquest informe prenguin consciència els nostres governants i decideixin solucionar el problema”. També des del SEP, la secretària general, Anna Mundó, reafirma el compromís del sindicat a “revertir aquesta situació i a millorar les condicions generals de tots els treballadors del cos d’Ensenyament el més aviat possible”. De fet, el SEP diu que la massa salarial per persona està a la part baixa de la forquilla. “Malgrat que la mitjana de sou sigui de 30.539 euros anuals, la majoria del personal no té aquests salaris”. Així, creuen que les dades facilitades per Estadística en què es mostra un creixement del 14% de la massa salarial és una dada “descontextualitzada i allunyada de la realitat de la majoria dels treballadors”.

EL PS DEMANA SOBRE LA LLEI

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha demanat a Govern el calendari de modificació de la Llei de la Funció Pública, atès que el passat 16 de maig el Tribunal Constitucional va declarar nuls dos articles de la normativa, un relacionat amb el comitè tècnic d’organització i gestió i l’altre sobre l’establiment de la jornada laboral. Així, la consellera del grup parlamentari, Susanna Vela, ha reclamat a l’executiu el calendari previst per modificar els articles declarats nuls i la quantitat de reunions que s’han fet amb els sindicats públics per tractar específicament aquest desenvolupament.

tracking