transport

Els andorrans pagaran per entrar en cotxe a Barcelona

L’ajuntament va impulsar una iniciativa per limitar l’entrada de vehicles contaminants i els estrangers hauran de passar un registre d’emissions

Els andorrans pagaran per entrar en cotxe a BarcelonaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tots els vehicles que no tinguin matrícula espanyola hauran de registrar-se i pagar, com a mínim, cinc euros per poder circular per Barcelona. Aquesta és una de les mesures que va aplicar dimarts l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) i que entrarà en vigor a partir del gener.

Amb l’objectiu de reduir les emissions al centre de la ciutat, el Consell Metropolità va tirar endavant un registre d’automòbils que classificarà entre cotxes contaminants i no contaminants. De la mateixa manera que els vehicles espanyols s’acrediten amb l’identificatiu mediambiental, els automòbils estrangers s’hauran d’identificar en aquest registre nacional que els catalogarà, seguint els criteris de la DGT, en si podran entrar o no a Barcelona. “Tots els vehicles que no tinguin l’identificatiu mediambiental, incloent els cotxes estrangers i per tant els andorrans, i vulguin entrar a la ciutat hauran de passar obligatòriament el registre”, va explicar Marc Iglesias, responsable de projectes de mobilitat neta de l’AMB, que va defensar la iniciativa com una l’adaptació d’una mesura internacional: “Això es fa arreu del món. A les grans ciutats europees es necessita obligatòriament un identificatiu per entrar amb el cotxe i nosaltres l’adaptem a Barcelona. Com que no hi ha registre europeu de vehicles ho hem de fer d’aquesta manera.”

Tothom qui vulgui entrar a la ciutat amb el seu vehicle i no tingui l’identificatiu ambiental haurà d’entrar en el registre i abonar cinc euros “per a la gestió de comprovar que compleixin els mateixos requeriments tecnològics que els vehicles estatals”. El registre es podrà fer presencialment, però l’entitat recomana fer-ho a través d’internet: “Tothom qui s’hi vulgui registrar ho podrà fer tant presencialment com telemàticament. Pròximament hi haurà un apartat al web de l’AMB on es podrà annexar la fitxa tècnica del vehicle i les dades del titular. El programa informàtic ho estudiarà i s’enviarà una notificació”, va dir Iglesias. En el cas que el vehicle compleixi les normatives ambientals podrà circular lliurement sense cap restricció, però si és declarat contaminant, només podrà entrar 10 cops l’any amb un permís especial diari que té un cost de dos euros. “Els que no compleixin els requisits mediambientals s’hauran de limitar a circular per Barcelona de nit o durant el cap de setmana”, va afegir Iglesias, que també va destacar que les furgonetes i els vehicles pesants podran circular lliurement, siguin o no normatius, fins al 2021. El seguiment dels vehicles es farà a través d’unes càmeres que identificaran totes les matrícules i contrastaran si formen part del registre. En el cas que no en formi part, compleixi la normativa ambiental o no, procediran a emetre la multa.

LA POLICIA DETECTA 148 INFRACCIONS EN 571 CONTROLS

El cos de policia va efectuar 571 controls amb un total de 148 infraccions després de realitzar del 7 al 27 d’octubre una campanya especifica sobre la ITV, la targeta de transport, el cinturó de seguretat i la utilització del telèfon mòbil, amb la intenció de conscienciar els conductors de la necessitat de corregir determinades actituds indegudes i administratives en la conducció. Els aspectes controlats durant aquesta campanya i el balanç corresponent concretament van ser circular sense el distintiu d’ITV en vigència per no haver-se presentat a les proves reglamentàries o per no haver-les superat, on hi va haver un total de 71 sancions; circular sense portar degudament cordat el cinturó de seguretat cada ocupant que l’hagi de dur, amb 64 sancions; controls de la utilització de telèfons o un acte similar durant la conducció d’un vehicle, on també hi va haver un total de 13 multes i, finalment, circular sense disposar de la targeta de transport en vigència, per no haver efectuat els reconeixements tècnics necessaris o per no haver-los superat, que no va tenir cap sanció. Tot i així, segons manifesta la policia en un informe que ha fet públiques aquestes dades, es van constatar i penalitzar altres infraccions alienes a la campa­nya. En total, van ser 67 de les 148 infraccions. Les mes destacades van ser per no presentar el rebut assegurança, malgrat tenir-lo, amb 26 sancions; no respectar els senyals prohibitius, amb sis sancions, com tampoc no respectar la senyalització horitzontal, també amb sis penalitzacions. Altres sancions que també va aplicar el cos policial van ser conduir un vehicle andorrà amb permís estranger sent resident de més de sis mesos, amb sis, i conduir sota efecte alcohol, amb cinc.

tracking