Comptes de l'Estat

El pressupost per a l'any que ve preveu 23 milions de dèficit

La voluntat de l’executiu és que un cop liquidat el pressupost acabi amb un lleuger superàvit

El pressupost per a l'any que ve preveu 23 milions de dèficitSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pressupost del Govern per al proper exercici preveu un dèficit inicial de 23,2 milions d’euros. Així ho va indicar ahir l’executiu a través d’un comunicat de premsa fet públic minuts després que el ministre de Finances, Eric Jover, lliurés a la sindica general, Roser Suñé, un pendrive amb el projecte de llei del pressupost del 2020. El document preveu uns ingressos de 447 milions d’euros i unes despeses de 470 milions, situació que deixaria un dèficit inicial de 23,2 milions d’euros. Tot i això, l’executiu assenyala a la nota de premsa que “la voluntat del Govern” és que el dèficit inicial del projecte de pressupost acabi en el moment de la liquidació en “lleuger superàvit”.

Els 447 milions d’euros que l’executiu preveu ingressar l’any que ve representen tres menys que la quantitat que el Govern va marcar en els comptes de l’Estat del present exercici. En espera que es tanqui i es liquidi el pressupost, les previsions d’ingressos de l’executiu per al 2019 són de 444,7 milions. On hi ha més diferència és en el capítol de despeses, ja que el Govern ha previst gastar 457 milions enguany pels 470 pressupostats per al 2020.

Superàvit de gestió

Sempre en espera de la liquidació dels comptes de l’actual exercici, tant en el pressupost d’enguany com en el de l’any que ve l’executiu preveu presentar un superàvit de gestió. En el projecte de pressupost de l’actual exercici, el superàvit de gestió previst és de 235.316 euros. Si els números de l’executiu acaben fent-se realitat, el pressupost es tancaria amb superàvit de gestió en dos exercicis consecutius.

Finances, en la nota de premsa, assegura que el projecte de llei del pressupost del 2020, aprovat pel consell de ministres, segueix les previsions del marc pressupostari que també es va entrar ahir a Sindicatura amb l’informe favorable del Tribunal de Comptes.

L’executiu, tenint en compte la voluntat mostrada pel Govern de tancar l’exercici del 2020 amb lleuger superàvit, estima que l’endeutament de l’administració general disminuirà des del 33,7% el 2020 fins al 29,9% el 2023, “molt lluny” del màxim del 40% marcat per la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

El ministre de Finances, Eric Jover, destaca a la nota de premsa que el “projecte de llei garanteix la sostenibilitat financera de l’administració general i les seves entitats dependents i enforteix la confiança en l’estabilitat de l’economia andorrana”. Segons el titular de la cartera de Finances, “l’assoliment d’aquests objectius permet consolidar el marc d’una política orientada al desenvolupament econòmic i l’aposta per un model d’Estat sostenible en tots els àmbits econòmic, social i ambiental”.

L'ENDEUTAMENT PÚBLIC CAU L'1,4% I SE SITUA EN 990 MILIONS

L’endeutament públic del sector institucional, que engloba el Govern, les entitats no de mercat i les institucions sense finalitat de lucre, els comuns i el fons de la Seguretat Social (CASS i fons de reserva de jubilació) ha disminuït en un 1,4% el 2018 respecte al del 2017, passant de 1.004 milions d’euros a 990 milions, i se situa per tant en valors inferiors als dels darrers sis anys. Segons les dades d’Estadística, la ràtio de l’endeutament públic respecte al PIB nominal s’ha mantingut en els darrers anys prop del 40% pel que fa al sector de les administracions públiques i entre el 34% i el 35% pel que fa al Govern. Ambdues ràtios han disminuït des de fa tres anys fins a situar-se en el 36,1% i el 33%, respectivament, el 2018, els valors més baixos des del 2012. Referent a l’endeutament per capita, ha anat disminuint progressivament des dels 14.806 euros l’any 2012 fins a 13.002 l’any 2018, xifra que suposa una variació negativa del 12,2% en el període considerat i també una disminució del 3,2% en relació amb l’exercici del 2017. L’endeutament a curt termini el 2018 s’incrementa el 63,9% i, en contrapartida, l’endeutament a llarg termini disminueix el 21,1%. L’endeutament a llarg termini bancari disminueix un 19,1% i el no bancari, un 21,8%. La distribució de l’endeutament el 2018 és del 62% a llarg termini i del 38% a curt termini, respecte del 77% a llarg termini i el 23% a curt termini del 2017. L’endeutament bancari disminueix el 16,9% el 2018, en contrast amb l’endeutament no bancari, que s’incrementa el 3,3%. L’endeutament no bancari i a llarg termini és el que disminueix de forma més considerable (21,8%). La distribució de l’endeutament el 2018 és del 80% el no bancari i el 20% el bancari.

El pressupost per a l'any que ve preveu 23 milions de dèficit

tracking