Raonador del ciutadà

El Raonador demana canvis en els saigs per evitar abusos

El gruix de les queixes contra aquest òrgan les concentra un dels tres juristes que el representen

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Un dels tres saigs concentra la majoria de queixes de les persones afectades per embargaments. Així ho va confirmar ahir el Raonador del ciutadà, Marc Vila, en la compareixença davant del Consell General per valorar l’informe de la institució corresponent a l’any passat.

Vila va donar la dada, ja que la considera “objectiva”, malgrat que en declaracions a la premsa va rebutjar donar el nom del funcionari en qüestió. En aquest sentit, va emparar-se en la manera habitual de funcionar de l’ens que encapçala. “És marca de la casa no posar noms. Dins de l’elegància de la institució hi ha dir les coses amb objectivitat i rigor”, va assegurar. A banda, el Raonador del ciutadà va explicar que gran part de les queixes que van arribar l’any passat van estar centrades en el tracte rebut per part dels saigs, el qual sovint és percebut com a menystenidor.

Un altre punt de conflicte van ser les notificacions, ja que afirma que hi ha casos en què la persona és embargada sense saber-ho amb anticipació. “S’hauria de poder pensar una reforma de la llei que acoti aquesta qüestió o que els mateixos saigs adoptin mesures. En lloc d’enviar una missatgeria o deixar un sobre no se sap on, que hi hagi una notificació fefaent, nuncis... cal que el saig acrediti que ha intentat trobar aquesta persona”, va dir.

Repensar el saig

A més a més, durant la seva compareixença el Raonador va posar sobre la taula la necessitat de replantejar la figura del saig. Vila considera que s’ha d’avançar cap a un model en què s’asseguri que les persones amb embargaments disposen de les condicions per viure amb unes mínimes condicions de confort. Respecte a aquesta qüestió, Vila va assegurar que durant el temps que fa que és al capdavant de l’ens s’han trobat amb situacions complexes que es podien evitar fixant una manera d’actuar amb més proporcionalitat. Un exemple, el cas en què es va embargar un vehicle que la persona deutora necessitava per anar a treballar. “Aquesta mena de casuístiques s’han d’eliminar perquè les persones afectades no tinguin més despeses. O els saigs i la cambra s’autoregulen o s’ha de reformar la llei per avançar cap a un model més garantista i evitar la rigidesa d’algunes actuacions”, va recalcar.

VILA ES MOSTRA OBERT A ATENDRE DEMANDES SOBRE L'AVORTAMENT

Marc Vila va destacar durant la compareixença que el Raonador del ciutadà està obert a atendre tota mena de qüestions, també l’avortament, malgrat remarcar que mai no han rebut cap queixa respecte a qüestions de salut reproductiva o l’avortament. Amb tot, va celebrar que en els darrers anys el tema s’hagi posat sobre la taula i no descarta realitzar un informe d’ofici sobre la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, tal com li va proposar la consellera general Judith Salazar en el torn de preguntes. “Cal un debat assossegat, tècnic i allunyat de demagògies tant de les persones que hi estan a favor com en contra”, va explicar. A més, va recalcar que poder abordar la qüestió depèn en bona part del volum de feina, ja que “ara mateix només som tres i per poder emetre un document he d’acudir a especialistes. Som tres persones i no podem arribar a tot”, va dir.

VILA VOL MANTENIR LA CONGELACIÓ DEL LLOGUER EN EL TEMPS

El Raonador del ciutadà ja acumula 127 queixes sobre la qüestió de l’habitatge des que va començar l’any, una xifra que suposa un increment del 60% respecte a les recollides durant el 2018. Concretament, segons recull l’informe elaborat per aquest organisme, l’any passat el nombre de demandes presentades va ser de 79, la majoria de les quals van estar motivades per un augment notable de la renda, la finalització sobtada de contractes i l’increment irregular de les despeses de calefacció. En aquest sentit, Marc Vila va explicar que es van registrar casos en els quals el propietari del pis va intentar apujar el lloguer de l’habitatge als arrendadors assegurant que s’havia produït un augment dels costos derivats de la climatització. Malgrat aquestes picaresques, el Raonador del ciutadà considera que la congelació dels preus del lloguer és la mesura amb més èxit de les darreres que s’han posat en marxa i advoca per perllongar-la tant temps com sigui necessari. “Si ens posem a remodelar pisos o a construir habitatge de protecció oficial haurem d’esperar dos o tres anys, mentre que la congelació té un efecte directe”, va explicar Vila. En paral·lel, va posar de manifest que ha mancat planificació i la importància de les decisions dels comuns per abordar i donar solució de manera definitiva a aquesta problemàtica. Finalment, el Raonador del ciutadà va posar en relleu que les mesures intervencionistes no són negatives en si mateixes, sempre que es facin pensant en “la justícia i fent prevaldre el bé general per sobre de l’interès privat”.

El Raonador demana canvis en els saigs per evitar abusos

tracking