Agricultura investiga la mort de dos animals de la gossera

Se sospita que les gosses es van intoxicar pel consum de verins raticides

Agricultura investiga la mort de dos animals de la gossera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura investiga la mort de dues gosses en els darrers tres dies a la gossera oficial del Principat, situada a Sant Julià de Lòria. El director del departament, Josep Maria Casals, va manifestar que, a falta dels informes mèdics que aportin més informació sobre la mort dels cans, se sospita que els dos animals podrien haver-se intoxicat en ingerir verins raticides.

Etiquetes:

“Creiem que ha estat una situació aïllada i fortuïta lligada al consum d’anticoagulants, que són susbtancies que s’associen a verins que s’utilitzen freqüentment pera l tractament antiraticida”, va dir Casals. La situació és preocupant i per tal d’evitar que es donin més casos d’intoxicació com el de les dues gosses adultes afectades, la Fiona i la Kira, els banders van dur a terme ahir una vigilància a l’interior de la gossera amb la Nina, el ca ensinistrat per a la detecció de verins del cos. Avui els banders continuaran amb el rastreig de possibles substàncies que podrien enverinar els animals tant al perímetre de les instal·lacions com al recorregut que fan els voluntaris pels voltants de la gossera per passejar els animals i evitar que passin moltes hores a les gàbies. Casals descarta que hagués estat un atac intencionat, ja que no hi ha indicis de cap tipus d’accés aliè a les instal·lacions. “Ens decantem més pel consum accidental d’aquestes substàncies, ja que si fos intencionat segurament hi haurien més animals afectats”, va manifestar Casals.

El cas es va iniciar a final de la setmana passada, dissabte, quan es va identificar que les dues gosses tenien uns símptomes que no eren normals. Els serveis veterinaris les van visitar i les van derivar a un centre veterinari privat, d’acord amb el conveni establert amb tots els centres veterinaris, per fer unes proves complementàries. Se’ls va fer una exploració i una analítica que va revelar que tenien una situació d’anèmia. L’endemà un dels animals, la Fiona, va empitjorar, els voluntaris de la gossera van decidir portar-la de nou al veterinari, però en arribar al centre va morir. Es va decidir intensificar la vigilància de la segona gossa, la Kira. L’evolució no era bona i dilluns passat al migdia la van portar al veterinari, on se li va fer una segona prova clínica que va confirmar que el nivell de glòbuls vermells va baixar considerablement, el que va fer sospitar els veterinaris d’una possible hemorràgia interna motiu per la qual va ser ingressada. Tot i el tractament que va seguir, ahir al matí va morir. Actualment el nombre de cans a la gossera és de 21.

tracking