comunals 15-d

Terceravia d'Escaldes va descartar fer llista

El comitè parroquial va descartar-la per les dificultats per trobar les persones i la poca implantació electoral

Terceravia d'Escaldes va descartar fer llistaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La confecció de les candidatures de terceravia encara dona per parlar, ja que van sortint detalls de com es van confeccionar i, a excepció de la llista d'UL-terceravia a Sant Julià de Lòria, hi ha la sensació en cercles polítics que la majoria es van fer de manera precipitada i gairebé per obligació.

El cert és que hi ha mala maror a Escaldes-Engordany, on per exemple un dels més crítics va ser Josep Pubill, qui juntament amb França Riberaygua, va encapçalar la llista de terceravia a Escaldes-Engordany després d’haver protagonitzat el trencament del comitè liberal a la parròquia. Pubill va ser molt dur amb la candidatura parroquial per al 15-D en considerar que els membres que la integren no són coneguts i que seria molt poc votada. També és simptomàtic que Riberaygua ha fet un pas enrere i ha deixat molt del protagonisme que tenia, en un intent de desvincular-se d'una opció política amb la qual no se sent tan identificada després d’haver abandonat el comitè par­roquial.

La situació el darrer cap de setmana abans de dilluns, data límit per presentar les llistes, és que el comitè parroquial escaldenc de terceravia havia pres una decisió, no presentar-se, considerant que dos llistes potents com la de Demòcrates i PS es disputarien el triomf, amb el permís de Liberals i els seus socis de Progressistes-SDP. Els dirigents parroquials de terceravia consideraven molt difícil estructurar una candidatura amb garanties i havien comprovat la dificultat per trobar gent coneguda i amb una mínima expriència política.

La trucada

Va ser després d'aquest acord quan es va rebre una trucada del president del grup parlamentari i home fort de terceravia, Josep pintat, que va fer desplaçar-se a Jordi Rubia (el cap de llista actual) i Josep Baliellas (primer suplent) fins a Sant Julià de Lòria. Allà van rebre una consigna clara i irrefusable: calia candidatura a Escaldes. Sense temps ni ganes els membres de la formació a Escaldes es van a posar a treballar contra rellotge. No només amb opinions contraries com la de Pubill, sino amb baixes com les d'Eduard López-Mirmi. que ha estat molt crític amb algunes de les decisions que s'han adoptat.

Les dificultats per tancar la llista es va fer palpables de seguida, fins al punt que hi ha la versió que es va acabar de fer en un popular bar de la parròquia. Tercervia va presentar llista territorial a Escaldes, i a ningú se li escapa que els vots que obtindrà els esgarraparà dels demòcrates i Liberals-SDP, en cap cas dels votants socialdemòcrates, com també és evident que les opcions de victòria són pràcticament nul·les.

El comitè escaldenc de terceravia va patir una escissió al juny derivada dels resultats de les eleccions generals a la parròquia, per sota del que s’esperaven, i per les lluites que havien tingut lloc durant la selecció dels candidats. L’escissió es va materialitzar amb l’abandonament del comitè de Riberaygua, la número dos de la llista escaldenca de terceravia, i Lluís Ferreira. Les desavinences eren palpables des del període preelectoral i ni Ferreira ni Riberaygua van voler prendre part del procés d’elecció de la nova executiva. La marxa del comitè no significa que els escindits hagin deixat terceravia, però tan sols continuen vinculats en l'àmbit nacional.

Progressistes

Dins de tot aquest entramat polític que és Escaldes, fonts d’SDP han confirmat que Jaume Bartumeu va rebre una trucada del cap de Govern i president de DA, Xavier Espot, per demanar-li que no fes una aliança amb els liberals per “guardar la coherència”, suggeriment al qual es va negar el líder de Progressistes, que li va recordar que eren socis a la capital, Ordino i Sant Julià de Lòria.

GALLARDO DEFENSA QUE TENEN UN PROJECTE PROPI PER A LA PARRÒQUIA

El ministre i president de Liberals, Jordi Gallardo, va admetre en declaracions al Diari que la seva primera opció a Escaldes sempre havia estat associar-se amb Demòcrates però que finalment, veient que no era possible, han fet llista amb SDP per “demostrar que també tenim un projecte per a Escaldes”. El líder dels blaus va remarcar que “els candidats se senten confortables dins les llistes, estan amb dinàmica d’equip i amb il·lusió de fer una bona campanya per guanyar a les diferents parròquies on ens presentem”. Gallardo va voler diferenciar la falta d’acord en algunes circumscripcions amb la valoració positiva que fa de l’acord “que es va establir per a la legislatura a nivell de govern”, i no va negar que li hagués agradat traslladar aquesta bona sintonia també a Escaldes-Engordany. Va deixar clar que aquesta falta d’entesa “no afecta la coalició de Govern. Els liberals ho hem intentat i no ha estat possible a Escaldes, malgrat que un sector de demòcrates també volia un acord”. El president de Liberals va reiterar que tot seguirà igual perquè “l’àmbit comunal és diferent del nacional, aquí treballem amb un full de ruta per fer avançar el país”. Gallardo va remarcar que el fet de tenir una llista amb Progressistes-SDP és l’exemple clar que eren partidaris d’una candidatura transversal.

tracking