recomanació del moneyval
Un advocat amenaça dos consellers amb una querella
Silvestre va advertir López i Ramos que presentaria una querella per tràfic d’influències i corrupció per una reunió amb el fiscal general
Les esmenes que han pactat els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern per modificar el Codi de Procediment Penal ha comportat una sèrie de conseqüències que van més enllà del pur debat polític. Segons ha pogut saber el Diari de fonts de dos dels grups parlamentaris, la discussió dins de la comissió legislativa de Justícia i Interior ha comportat la consulta amb diversos agents relacionats, entre els quals el fiscal general, Alfons Alberca.
Fonts de DA i de Liberals han apuntat que els membres de les comissions acostumen a citar persones i entitats per conèixer diferents opinions i, en aquest cas, es va sondejar l’opinió del fiscal general sobre el projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, que alhora implica modificar també el Codi de Procediment Penal.
I és aquí on s’enceta la polèmica i un episodi que ha estat qualificat de “molt greu” per alguns consellers. L’advocat Josep Anton Silvestre va contactar amb la consellera general liberal Eva López dijous de la setmana passada per fer-li saber el seu neguit pel treball de la comissió, i va amenaçar de presentar una querella per prevaricació, corrupció i tràfic d’influències contra polítics –sense especificar quins tot i que els consellers s’han sentit al·ludits– i el fiscal general, i va defensar que no es respecta la separació de poders. El lletrat es va queixar perquè, segons ell, la comissió seguia el dictat del fiscal general, un aspecte que fonts dels grups neguen i remarquen que s’ha consultat el Col·legi d’Advocats i que és una pràctica habitual que les comissions legislatives citin representants d’organismes per conèixer les opinions, com pot ser la UIFand, l’AFA, o d’altres entitats.
Nova trucada
López, que també és advocada, va quedar molt sorpresa per l’actitud de Silvestre, a qui li va comunicar que s’havia equivocat d’interlocutor perquè les esmenes són debatudes actualment per la comissió de Finances, com va decidir la junta de presidents. Però Silvestre va trucar l’endemà al demòcrata Joan Carles Ramos, a qui li va fer la mateixa advertència de portar als tribunals alguns polítics i el ministeri fiscal.
L’actitud del lletrat ha causat estupefacció entre els consellers generals, que recorden que dins de l’oposició hi ha altres grups polítics i que finalment les esmenes seran debatudes i votades públicament. Tampoc és el primer cop que Alberca és convocat per una comissió legislativa del Consell General.
Segons van explicar ahir les mateixes fonts, els textos van ser lliurats al Col·legi d’Advocats per recollir el parer de la junta, que va ser contrària als canvis que es proposen pel que fa als judicis ràpids. Fonts parlamentàries consideren que la primera esmena és la que veritablement molesta el lletrat, que representa diversos afectats pel cas BPA, i que va aconseguir que el Tribunal Constitucional anul·lés la possibilitat de passar d’una causa a una altra escoltes telefòniques i elements que afecten la intimitat.
Les converses registrades estaven relacionades amb el cas Petrov (màfia russa, corrupció i blanqueig) i la investigació que duia a terme l’Audiència Nacional espanyola. Les intervencions telefòniques fetes a Espanya s’havien incorporat a la causa andorrana, la batlle les citava al seu aute i el TC ho va rebutjar.
El canvi que es proposa en l’esmena pactada pels grups de la coalició estableix que les comunicacions practicades “en el marc d’un procediment, seguit davant d’una jurisdicció nacional o estrangera, poden ser incorporades a altres procediments mitjançant aute motivat”, és a dir, que sí que es puguin passar les escoltes d’una causa a una altra.
Aquest seria el quid de las qüestió que tant rebombori està causant perquè és el primer cop que consellers generals reben amenaces.
ELS COTXES DELS CONTRABANDISTES A LA VENDA
Una altra de les propostes dels parlamentaris és que els cotxes que estan embargats –el 99% per delictes de contraban– puguin ser venuts o desballestats pel Govern, evitant d’aquesta manera l’acumulació de vehicles que hi ha actualment. La majoria es tracta de cotxes amb molts anys que no serveixen com a vehicles d’ocasió i que acaben en ferralla, però que queden guardats en magatzems fins que no hi ha l’ordre de la Batllia. El canvi legislatiu que s’està estudiant és que aquests vehicles puguin ser venuts o portats per ser desballestats, i a banda dels pocs ingressos que aportarien, no estarien deteriorant-se durant anys. En cas que el batlle decideixi retornar el bé, el Govern ho faria en forma de diners pel seu valor.
MÉS FACILITATS PER ALS JUDICIS PER LA VIA RÀPIDA
Una altra de les modificacions fa referència al que s’anomena ordenança penal, que no és més que el conegut popularment com a judici ràpid pel qual l’acusat mostra el seu acord i normalment la pena acostuma a ser més benèvola. La intenció dels legisladors és modificar l’actual redactat, que és bastant restrictiu quan es tracta, per exemple, de la detenció de diversos membres d’una mateixa banda. Si un sol s’hi nega la resta no pot acollir-se a aquest procediment més àgil, i la intenció és que la llei reculli un canvi que permeti ampliar els supòsits per a aquelles causes de delictes majors la pena màxima prevista dels quals sigui superior a quatre anys i igual o inferior a vuit, i sense necessitat d’una acceptació de tot el grup.