Reportatge

Andorra, ciutat amable

Amida i Autea van organitzar una jornada en la qual es va abordar, des de diferents punts de vista, com aconseguir unes ciutats més verdes i saludables, a la vegada que fer que estiguin pensades per a totes les persones que hi viuen, amb les seves diferències.

Andorra, ciutat amableANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sala Engolasters de l’Hotel Cèntric es va omplir ahir per la jornada Andorra, una ciutat amable, organitzada conjuntament per les entitats Amida i Autea. La jornada va abordar com aconseguir una ciutat amable des de totes les perspectives; tant des del vessant urbanístic, passant per la gestió pública, i es va rubricar amb una mirada al futur i les noves tecnologies com a palanca per millorar la convivència.

Precisament, aquest aspecte, el de la convivència, el va remarcar Inés Martí en la seva benvinguda. La presidenta d’Autea va parlar de la importància d’incorporar la perspectiva cognitiva en el disseny urbanístic de les ciutats. Amb un somriure que mostrava la satisfacció per haver aconseguit una matinal rodona, Martí va dir que “els ponents han aportat una visió 360 del que suposen les ciutats amables”.

A la part final de la trobada, un cop posats sobre la taula els diferents punts de vista per part dels ponents, es va obrir un debat franc entre els especialistes i el públic present a la sala, en què es van abordar perspectives com “què fer amb la neu” o cap on s’han d’encaminar l’urbanisme de les ciutats.

Precisament, l’arquitecta i membre del consell assessor d’Autea Betty Faura va parlar d’aquestes necessitats durant el col·loqui posterior, comentant quelcom tan evident com a vegades oblidat com que “som un país de fred i neu, i mentre duri hem de conviure amb aquesta singularitat”.

També van prendre part en aquest intercanvi d’opinions finals Pep Soler, llicenciat en dret i especialitzat en gestió pública, Juan Carlos Verona, director d’innovació i desenvolupament del Cesyt, el pilot Albert Llovera i Blanca Fernández, clear code manager de PMMT arquitectura. Precisament, Fernández va parlar de la importància i del punt d’equilibri que calia trobar entre la innovació constant que viu la nostra societat i poder fer-la compatible amb uns espais verds cada cop de més qualitat.

La cloenda va ser a càrrec del ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, que en les seves primeres paraules va lamentar no haver pogut presenciar totes les ponències i va destacar l’alt nivell del debat que hi havia en la xerrada final. Filloy va destacar que “cal connectar els diferents estadis de les ciutats”, tot afirmant que calia facilitar les comunicacions verticals entre les ciutats que, com Andorra la Vella, tenen una orografia que va des de la vall fins dalt de la muntanya.

tracking