Ministeri de salut
El Cedre amplia la plantilla amb set auxiliars
Els treballadors demanen solucions a la jornada laboral de 13 hores i a les reiterades baixes
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir que el nou model d’atenció centrada en la persona (ACP) que s’instaurarà al centre sociosanitari El Cedre a principi d’any comptarà amb set nous auxiliars d’infermeria que facilitaran “el dia a dia de la gestió”. Martínez Benazet, en roda de premsa prèvia a una reunió amb el personal del centre, va assegurar que el nou model s’instauraria amb les millors garanties. També es va comprometre a escoltar els treballadors després que expressessin la seva desconfiança amb el nou model, com també a buscar solucions davant les queixes de les tretze hores de jornada laboral i les reiterades baixes i absències.
La visita a El Cedre, en la qual també van ser presents el cap de Govern, Xavier Espot, i l’equip directiu del SAAS, va tenir com a objectiu conèixer de primera mà els treballs que s’estan fent en una de les plantes per aplicar el model ACP, com també per escoltar les inquietuds dels treballadors. En aquest sentit, el ministre de Salut va proposar com a mesura per trobar una solució la creació de grups de treball participatius, com els que es van promoure quan hi va haver la crisi al servei d’urgències, en la qual llavors era director del SAAS. Martínez Benazet va assegurar que aquests grups van contribuir en gran manera a solucionar el conflicte. Aquesta, a més, aniria acompanyada d’una enquesta “per analitzar el clima laboral, com també per monitoritzar la transformació d’El Cedre”. Una transformació que es podria veure finalitzada en els propers dos o tres anys, segons Martínez. “Hem d’anar-ho fent de manera progressiva, ja que comporta un canvi en el model de treballar, com també cultural, on les famílies també l’han de conèixer”.
El ministre va explicar que la seva intenció és que el model d’El Cedre, amb equipaments i infraestructures perquè “sigui la llar dels usuaris i no una clínica”, sigui un èxit i que no es vegi com una retallada. “És just el contrari, comporta més mitjans, per tant, és important que tothom estigui il·lusionat amb el projecte.”
De fet, segons va explicar, des del 2016 s’ha incrementat la plantilla, que a hores d’ara compta amb 98 treballadors, i el 2020 s’hi sumaran els 7 auxiliars. A més a més, el setembre es va dur a terme la contractació d’un metge geriatre, de la qual Martínez Benazet va considerar que ha estat cabdal per al funcionament del centre, ja que, entre altres funcions, “es reuneix setmanalment amb el personal i amb les famílies”. El ministre va explicar que va rebre amb sorpresa la carta no signada per part d’un grup de treballadors, mostrant el seu malestar pels problemes diaris i per la informació rebuda. I ho va fer al·legant que des de l’abril s’han dut a terme fins a 38 reunions, de les quals 34 han estat amb el personal. “Si s’han de reforçar les reunions o hi ha d’haver una persona encarregada de gestionar-les ho farem.”
Una de les queixes principals per part del personal té a veure amb les jornades laborals, que a hores d’ara són de tretze hores, amb una per descansar. Amb la implementació del nou model d’atenció centrada en la persona es passaria a tenir jornades de set hores. En aquest sentit, Martínez va explicar que està previst que a partir del mes de gener es comenci a treballar amb jornades de set hores a la planta que tindrà l’ACP. “Vam demanar vuit voluntaris per ocupar aquestes posicions i se’n van presentar vint. Així, queda demostrat que la gent està il·lusionada amb el projecte.”