turisme

El turisme rus escull Andorra com a destinació 'low-cost'

Els turoperadors remarquen una davallada en el poder adquisitiu dels visitants

El turisme rus escull Andorra com a destinació 'low-cost'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra s’ha convertit en un destí low-cost per passar les vacances de nadal pel turisme rus, que en els últims anys ha vist reduït el seu poder adquisitiu i ha deixat de banda el turisme comercial per destinar cada vegada més temps al de muntanya. Així ho va destacar Roman Nekhoda, propietari del turoperador rus Bona Vista, que espera que aquest any s’incrementi un 10% el nombre de russos que visiten el país.

El turisme rus està tornant al Principat després de quatre anys de recessió a causa d’una davallada del valor de la moneda russa. Tot i així, el perfil del visitant no és el mateix que el que venia fa uns anys, el poder adquisitiu d’aquest ha baixat i això s’ha notat en els diners que deixa al país, segons Nekhoda: “Els russos que venien abans eren de Moscou i de Sant Petersburg i eren d’un alt nivell econòmic. Ara, però, han baixat els preus i cada vegada venen més persones d’un poder adquisitiu més terrenal. Normalment venen una setmana i, entre el viatge, el transport des de Barcelona, l’hotel i el menjar paguen 1.000 euros per persona.”

Així doncs, els russos que visitaven abans el país han migrat cap a altres destins europeus i el Principat s’ha quedat coma destinació low-cost per als que abans no podien venir a passar les vacances de Nadal. “Andorra s’ha convertit en un país per venir i esquiar a un preu raonable, molt més econòmic que a la resta d’Europa. Hi ha moltes pistes i de qualitat. A més, aquesta gent aprofita també per destinar uns dies per anar a Espanya i a França”, va explicar Nakhoda, que posa el 28 de desembre com a data de major desembarcament de russos: “Aquest any tenim previst que vingui un 10% més de russos i normalment venen a finals de desembre per passar Cap d’Any i marxar per Reis”.

El menor poder adquisitiu del turisme rus fa que també hagi canviat l’economia que els envoltava, i és que, si abans destinaven el seu temps a passejar-se pels locals comercials i comprar, ara prefereixen fer excursions per les valls. “Ja no és com abans, que venien exclusivament per comprar, ara prefereixen pagar excursions per visitar la zona antiga d’Andorra la Vella, fer una passejada per Ordino o conèixer el llac d’Engolasters”, va explicar Nekhoda, que va posar Espanya i França com a destinacions de compra per als russos: “Prefereixen aprofitar els dies que visiten els països veïns per comprar i fer el tax free que comprar-ho a Andorra”. La temporada de més moviment turístic del Principat segueix sent l’hivern, i les pistes d’esquí, el major reclam i, tot i els esforços del comuns per promocionar l’estiu, els russos només visiten el país fora de temporada per fer excursions d’un dia. “A l’estiu, els russos segueixen preferint anar a la costa espanyola i, si venen al país, és de casualitat”.

SETMANA BLANCA INTERNACIONAL

La davallada del poder adquisitiu dels turistes russos no ha fet que el Principat deixi de ser un dels seus destins predilectes i els turoperadors volen aprofitar el nivell de la neu i les pistes del país per portar una nova línia de turisme, l’infantil. És per això que estan treballant amb escoles privades de la zona per portar els alumnes a fer “una setmana blanca” amb activitats que incorporin esquí i naturalesa: “Estem contactant amb escoles privades d’Ucraïna per portar als seus alumnes al país durant una setmana per esquiar i fer classes de català”. Encara no tenen una data fixada, però, si els surt bé, “portarem també les escoles russes”.

tracking