empresa

La CEA demana que els treballadors paguin la meitat de les cotitzacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial (CEA) vol que els treballadors paguin el 50% en un hipotètic increment de les cotitzacions a la CASS. “Nosaltres estem intentant que s’equilibrin les cotitzacions entre treballadors i empresaris, ja que en aquests moments qui aporta més a la parapública són les empreses i no el treballador”, va assenyalar el president de la CEA, Gerard Cadena. Des de la confederació consideren que totes les despeses acabaven repercutint l’empresa amb l’augment d’impostos, per aquest motiu “sempre hem dit que s’ha d’actuar en dues parts igualades”. El president va fer un paral·lelisme amb la situació que viuen altres països que serien “comparables” amb el Principat. “Països com per exemple Luxemburg, Liechtenstein o Suïssa, on la situació està més o menys equiparada, les cotitzacions es paguen entre l’empresa i el treballador”.

L’últim estudi actuarial que els experts francesos sobre les jubilacions van presentar a la CASS mostrava a les conclusions que les pensions que la parapública pagarà el 2024 seran superiors als ingressos de les cotitzacions de la branca de vellesa, i que el 2038 s’esgotaran les reserves del fons de jubilació. Així, Cadena va destacar que aquest fet “condueix que si no s’implementen algunes mesures, podem tenir problemes”, i va manifestar que una de les opcions a tenir en compte seria la sostenibilitat de les empreses, “que no únicament es basi a augmentar les prestacions, sinó que es podria implementar un topall en aquesta tipologia d’ingressos que es destinessin a les cotitzacions”, per així cobrir el dèficit en la branca sanitària a la CASS.

Cadena també va explicar que la CEA treballa paral·lelament en l’aspecte de la lliure circulació de persones, la qual afirma que “condicionarà en certa manera les prestacions que es puguin donar o el fet que es puguin pactar amb Europa”.

tracking