justícia
El TS obliga a repetir un judici per blanqueig
Una andorrana està acusada d’haver netejat quatre milions d’euros provinents del narcotràfic del càrtel de Medellín
La sala penal del Tribunal Superior ha decidit revocar una sentència del Tribunal de Corts que va absoldre una dona de nacionalitat andorrana del delicte de blanqueig de diners procedents del narcotràfic a causa de la prescripció del delicte. La fiscalia va decidir recórrer la sentència i ara el Superior ha decidit retornar les actuacions a Corts perquè torni a celebrar la vista oral.
Malgrat l’absolució de l’acusada, la sentència de Corts donava com a fets provats que durant els anys 1997 a 1999 la dona va facilitar, a canvi de retribucions econòmiques i regals, la introducció dins el sistema bancari andorrà de prop de 680 milions de pessetes –equivalent a 4 milions d'euros– provenint del narcotràfic internacional d’organitzacions criminals colombianes, a petició d’un home designat per tres membres del càrtel de Medellín.
L’home era coparticipant en el tràfic d’estupefaents amb el finançament d’operacions i essent una peça important en l’aspecte financer de l’organització criminal, dedicant-se al blanqueig dels fons obtinguts del narcotràfic colombià a través de societats europees, ocupant-se de la introducció en el circuit bancari de l’efectiu originat per la venda d’estupefaents a Europa. Igualment es va establir la seva participació directa en el finançament de l’operació d’importació de cocaïna que va finalitzar en data de 5 de juny del 1999 amb la confiscació en territori francès de 804 quilograms d’aquesta droga.
La processada va posar a disposició de l’home designat pel càrtel de Medellín amb total opacitat catorze societats mercantils, així com l’obertura de comptes bancaris depenent d’aquestes societats, dels quals l'acusada tenia apoderament bancari per gestionar-los. La dona va efectuar tots els ingressos i les transaccions bancàries internacionals que li va sol·licitar utilitzant tant els comptes socials, com en ocasions els seus propis comptes personals, i dos comptes titularitat dels seus fills, que va gestionar ella personalment. Per fer possibles les transferències internacionals, la processada va ingressar personalment en comptes bancaris andorrans grans quantitats de diners en efectiu que l’home li feia arribar, malgrat que les quantitats es comptaven en milions de pessetes i era conscient que no estava dirigint cap negoci tangible que pogués generar aquests imports en efectiu de forma lícita.
La processada va obtenir de la seva col·laboració un import de 195.064 euros, al qual s’ha d’afegir el benefici que va obtenir per la cessió i posada a disposició de totes les societats andorranes, per imports equivalents a 204.344 euros, segons documents privats incorporats a la causa, havent-hi dos documents privats que amplien les societats adquirides, sense precisar però el pagament percebut amb anterioritat a la signatura, així com l’obsequi d’un viatge al Congo.
El Superior considera que s’ha de repetir el judici perquè malgrat l’antiguitat dels fets d’autes aquests no han prescrit perquè, segons la llei, la pena que li pot caure a l’acusada fa que el delicte prescrigui al cap de 15 anys.