avortament
'No' als compromisos sobre drets sexuals i reproductius
La declaració de Nairobi contempla en els punts d’acord l’accés a l’avortament sense risc dins de la llei
Andorra no va assumir els acords de la Conferència Internacional sobre la Població i Desenvolupament, celebrada a Nairobi entre el 12 i el 14 de novembre. El punt principal que va portar a la no-ratificació dels acords de la cimera va ser el tercer. Aquest contempla “la integració en les estratègies, polítiques i programes nacionals de cobertura universal de salut, entre altres, d’un paquet de salut sexual i reproductiva, inclòs l’accés a l’avortament sense riscos dins de la llei”.
El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va estar present a la cimera, que organitzaven els governs de Kènia i de Dinamarca. La Conferència va comptar amb més de 6.000 representants entre polítics o representants d’associacions que defensen els drets de les dones. També hi era present el líder del PS, Pere López, com a membre de la comissió d’igualtat de la Comissió Europea.
Acords del Caire
La Cimera de Nairobi pretenia avaluar l’estat dels acords de l’anterior trobada del CIPD (Conferència Internacional de Població i Desenvolupament), que es va celebrar a la ciutat egípcia del Caire. En aquella ocasió, amb una agenda més moderada pel que fa a l’avortament, el Govern d’Andorra sí que va assumir els acords que s’hi van prendre.
Cal recordar, doncs, que Andorra va ser un dels estats que va assumir l’agenda de compromisos del CIPD fa 25 anys i que no va renovar aquests a la cimera de Nairobi. Per a López, aquest fet “és molt greu. Demostra que passats 25 anys, en lloc d’anar endavant en aquesta matèria, estem fent just el contrari”.
López va dir que “estem molt decebuts que no s’hagin ratificat els acords en matèria de drets sexuals i reproductius de les dones. En una matèria que Andorra s’hauria de significar, perquè la llista de països on l’avortament està prohibit cada cop és menor”. En aquest sentit cal recordar que al Principat, l’avortament, a banda d’estar fora de la llei, està tipificat en l’actual Codi Penal.
Segons va explicar Pere López, aquest doble fet “va sorprendre moltes persones amb les quals vaig poder parlar i compartir taules rodones”. De la mateixa manera, el president del grup del PS al Consell General va lamentar l’oportunitat que tenia Andorra, a nivell internacional, d’adoptar compromisos en matèria abortiva i que havia deixat passar.
La cimera de Nairobi, especialment en la matèria abortiva, va presentar un programa força ambiciós. En el document final que s’havia de ratificar ja no es parlava de l’avortament en els tres supòsits bàsics (malformació, risc de vida de la mare, o violació), sinó que parlava directament d’avortament sense riscos dins de la llei i de mesures perquè no es practiqués en condicions de risc. Igualment, abordava la casuística de la planificació i tocava temes tan sensibles com la protecció dels embarassos no desitjats. Entre els altres acords que es van adoptar en el mateix document hi havia la tolerància zero en la violència sexual per raó de gènere i la ferma condemna dels matrimonis forçosos així com a les pràctiques de mutilació genital femenina, que encara es practica en determinats països africans.
Llibertat d’expressió
Pere López també va reiterar la seva petició al Govern de retirada de la demanda a la fiscalia contra Stop Violències. També va dir que “durant la Cimera he pogut parlar amb altres participants d’aquesta i ningú entenia res. La tasca d’una organització feminista és fer un treball de visualització i de reivindicació”.
Finalment, López va dir que “el Govern deu estar molt molest per l’informe que va fer Nacions Unides. Però aquesta situació no s’arregla donant cops a les associacions feministes”. El social- demòcrata va lamentar que “s’amagui el cap sota l’ala i que no es posi el problema sobre la taula i s’afronti de manera adulta”.