societat
Pena de presó i 6.000 euros per vendre alcohol a menors
La majoria assegura que ha augmentat el consum de drogues i d’alcohol
La majoria parlamentària (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) va presentar ahir l’entrada a tràmit d’una proposició de llei de modificació de la Llei de seguretat pública, en la qual la venda i cessió d’alcohol a menors d’edat passarà a ser delicte amb penes de fins a un any de presó i sancions de fins a 6.000 euros en cas de venda o de 1.000 euros en cas de cessió. El consum de drogues serà una pena d’arrest o de presó i una multa econòmica obligatòria variable. Carles Naudi, president de Ciutadans Compromesos, va explicar que aquesta llei és un exercici de responsabilitat “després d’un increment del consum d’alcohol i de drogues, especialment entre els menors”.
La modificació de llei proposa, sobretot, l’enduriment de les sancions per a aquelles persones que venguin alcohol a menors. En la llei actual es considera una sanció administrativa. En aquest sentit, Eva López, consellera general de Liberals, va explicar que s’ha produït un augment del consum d’alcohol i de drogues dures entre els menors. A més, va assegurar que “abans la policia feia controls per detectar els menors de 14 anys. Ara, control a menors de 12 anys”. També va alertar de les conseqüències que poden tenir el consum d’aquestes substàncies per als menors, “que han de marxar del país per iniciar tractaments quan encara no han complert els 16 anys”.
A part de la modificació a la legislació per als menors, el conseller general de Demòcrates Joan Carles Ramos va explicar que pel que fa al consum de drogues “s’ha constatat que també és un problema juntament amb l’alcohol”. D’aquesta manera, el consum d’estupefaents tindrà una pena d’arrest o de presó i una pena econòmica obligatòria que serà variable.
Un altre dels aspectes que s’ha tingut en compte en la modificació és l’increment del nombre de causes incoades per delictes contra la seguretat viària, segons recull l’informe de la fiscalia presentat durant l’acte d’obertura de l’any judicial el mes d’octubre passat. Per aquest motiu, s’ha afegit una sanció econòmica que oscil·la entre els 600 i 3.000 euros en el cas de la conducció sota els efectes d’alcohol o drogues o en els delictes de refús a la prova d’alcoholèmia o de tòxics i a la conducció temerària o alteració del trànsit. En la mateixa línia, els conductors professionals de vehicles de passatgers patiran una multa econòmica que oscil·larà entre els 3.000 euros i els 6.000 euros.
En contra del ‘botellón’
La modificació també vol lluitar contra el botellón detectat sobretot en festes majors, “causant desperfectes, miccions o altres actes incívics”, va explicar Naudi. Així, es farà incís en la delimitació d’un espai públic degudament autoritzat en el qual es permeti el consum d’alcohol al carrer durant les festes majors i altres esdeveniments, limitant el consum sempre a persones majors d’edat. “La festa major es fa a la plaça o al recinte que el comú delimita, que és on hi haurà la festa i la disbauxa, però fora d’aquí, a la parròquia, per molt que hi hagi festa major, no hi ha d’haver botellón” va afegir.
Els grups també van demanar a Govern que procedeixi a l’actualització del pla nacional contra les drogodependències i que faci les actuacions necessàries per reduir-ne el consum.