política

Estratègia iberoamericana per la innovació

L’organització qualifica d’èxit la reunió de ministres malgrat les nombroses absències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra encapçalarà la creació d’una estratègia iberoamericana d’innovació per al desenvolupament sostenible. Així ho van confirmar ahir la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, i la secretària general iberoamericana, Rebeca Gryspan, durant la roda de premsa posterior a la reunió de ministres d’Afers Exteriors celebrada a Soldeu. D’aquesta manera, el Govern ha aconseguit aprovar un dels principals objectius de cara a la celebració de la Cimera Iberoamericana, el novembre de l’any vinent, tal com va explicar en declaracions al Diari Gemma Cano, directora del departament d’Afers Multilaterals i Cooperació i responsable de relacions diplomàtiques.

En paral·lel, ambdues representants van qualificar d’èxit la cimera, malgrat que finalment només hi van poder assistir cinc dels 21 ministres d’Afers Exteriors convidats, concretament els de Nicaragua, Guatemala, Espanya, Portugal i República Dominicana. En aquest sentit, Gryspan va assegurar que la reunió va “sortir extremament bé, ja que hi han estat presents representants de tots els estats, malgrat les dificultats que viuen molts països iberoamericans. “S’ha fet evident la voluntat de diàleg de tots ells, ja que tot i les diferents problemàtiques han manifestat la seva voluntat de seguir treballant en el marc de la conferència”, va afirmar. Per la seva banda, Ubach va destacar el repte que suposa per a Andorra l’organització de la cimera. “Ho assumim amb molta dedicació i il·lusió i amb l’esperança que sigui útil per enfortir els vincles que ens uneixen”, va asseverar.

A banda de la creació d’una estratègia d’innovació, durant la reunió també es va aprovar la candidatura de la República Dominicana per convertir-se en la seu de la 28a edició de la Cimera Iberoamericana, que se celebrarà el 2022, i la creació de dos nous programes iberoamericans, el primer dedicat a la prevenció de la violència de gènere i un altre per a la creació de l’Institut iberoamericà de llengües indígenes. A més, Gryspan també va subratllar el compromís dels estats a augmentar la cooperació en matèria de medi ambient arran de l’aposta d’Andorra per la sostenibilitat. De fet, el maig del 2020 se celebrarà la primera reunió de ministres iberoamericans de Medi Ambient des del 2009. L’objectiu de la cita serà impulsar una agenda mediambiental per a la regió.

BORRELL CONFIA A FACILITAR L'ACORD D'ASSOCIACIONS

Josep Borrell va participar ahir a la seva darrera reunió internacional com a ministre d’Afers Exteriors de l’Estat espanyol, ja que divendres deixarà oficialment el seu càrrec per convertir-se en el cap de la diplomàcia europea. Un rol des del qual liderarà la negociació de l’acord d’associació entre la Unió Europea i Andorra. En aquest sentit, va afirmar que espera “ajudar que l’acord, que s’arrossega des de fa molt de temps, es pugui acabar aviat”. La ministra Ubach va celebrar el nomenament de Borrell, assenyalant que el “seu coneixement d’Andorra i la seva sensibilitat” poden ser de “gran ajuda en les negociacions”. Per la seva banda, la secretària iberoamericana va subratllar el fet que Borrell destaqués en el seu discurs de la reunió de ministres d’Afers Exteriors la importància del “mutilateralisme”, i que posés en relleu “els valors que ens uneixen”, tant en les relacions a escala iberoamericana com de l’àmbit europeu.

Estratègia iberoamericana per la innovació

Estratègia iberoamericana per la innovació

tracking