Drets de les dones

La igualtat de gènere a les empreses s'imposarà per llei

La llei d’igualtat entre dones i homes preveu presència equilibrada en els òrgans dels ens públics i de les societats mercantils

La igualtat de gènere a les empreses s'imposarà per lleiANA / T. N.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i les associacions feministes estan treballant en l’elaboració de la llei d’igualtat efectiva de dones i homes. El text legislatiu encara està en una fase molt embrionària però el primer esquelet que s’ha fet arribar als col·lectius feministes afirma que la voluntat és situar el Principat “al nivell dels països més avançats en la lluita contra les discriminacions envers les dones”. Una de les mesures incloses en el text que busca complir amb aquest objectiu és aconseguir “la presència equilibrada de dones i homes” en “òrgans directius, tribunals i òrgans de seleccions de personal i de valoració de mèrits, designació de representants a òrgans col·legiats i nomenaments als consells d’administració d’empreses de participació pública”.

En el cas de les dones que treballen en el sector privat, la legislació preveu incorporar un capítol sobre la “valoració de llocs de treball i classificació professional”, i un específic que garanteixi la “igualtat retributiva entre dones i homes”. També s’afegeix un apartat per parlar sobre el “període de prova, selecció, contractació i promoció professional”. El text també inclou mesures d’acció positiva tant en el sector públic com en el privat, malgrat que encara no s’han detallat.

La finalitat de la llei és ocupar-se d’aquelles problemàtiques per raó de gènere que la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació no especifica. Amb aquesta voluntat, el text preveu protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, així com la prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere. També inclourà mesures laborals de suport a les treballadores que siguin o hagin estat víctimes de violència de gènere.

L’incompliment dels punts que marqui la nova norma estarà penalitzat amb sancions, malgrat que l’esbós elaborat fins ara encara no les especifica.

Ocupació i treball

En l’àmbit d’ocupació i treball, la voluntat és incorporar altres aspectes que fins ara no es tenien en compte. A tall d’exemple, es volen fomentar les mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral. També s’incorpora la perspectiva de gènere en els programes de la Inspecció de Treball i en els programes de seguretat i salut en el treball. Així mateix, es pretén fomentar la presència de dones en carreres tècniques, millorar la seva ocupabilitat mitjançant polítiques actives d’ocupació amb perspectiva de gènere i donar suport als projectes d’emprenedoria liderats pel sexe femení. Per tal de promoure una bona política d’igualtat a les empreses, l’executiu crearà un “distintiu empresarial en matèria d’igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes, i de conciliació de la vida personal, familiar i laboral”.

Servei d’acompanyament

En l’apartat de “polítiques públiques per a la igualtat efectiva de dones i homes”, s’afegeix la creació del servei d’acompanyament a les dones que volen avortar. En concret, s’indica que servirà per garantir “el consell sexual i reproductiu i l’accés universal als mètodes contraceptius segurs, amb una atenció especial a les dones adolescents”, per potenciar “l’apoderament de les dones en la presa de decisions respecte a l’anticoncepció i les mesures de prevenció de les malalties de transmissió sexual”, i oferirà “atenció mèdica, psicològica, social i jurídica a les dones que estan determinades a procedir a una interrupció voluntària de l’embaràs o que ja ho han fet”.

En vigor el 2021

La reunió mantinguda aquesta setmana amb les associacions feministes –amb l’excepció d’Stop Violències, que segons el Govern va declinar assistir-hi tot i estar convidada– va servir per calendaritzar la feina dels propers anys. Així, abans que acabi el 2019, les entitats feministes han d’entregar les aportacions que considerin oportunes a l’esborrany de la llei, amb la voluntat de començar a redactar els detalls del text legislatiu durant el 2020. L’any vinent, doncs, es preveu analitzar lleis similars de països veïns i el text andorrà per no solapar mesures amb la Llei d’igualtat i no-discriminació. Se seguiran realitzant reunions periòdiques amb la idea d’intercanviar informació i aconseguir la participació activa de les associacions de dones i de la ciutadania.

De cara a final del 2020 o principi del 2021, la previsió és presentar el projecte de llei a la comissió legislativa d’Afers Socials i a les entitats cíviques de caràcter social, així com assegurar una cor­recta implementació de la llei.

MESURES

1. Representació

Presència equilibrada

L’esquelet de la futura llei d’igualtat efectiva de dones i homes preveu presència equilibrada en els òrgans directius i els consells d’administració d’empreses de participació pública.

2. Vida personal i laboral

Mesures de conciliació familiar

El text legislatiu impulsarà mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral. També incorpora millores en l’ocupabilitat de les dones.

3. Salaris

Equiparació retributiva

En l’àmbit privat, el text legislatiu incorporarà mesures per garantir la igualtat retributiva entre homes i dones, i la valoració dels llocs de treball i la classificació professional.

4. Prevenció i suport

Lluita contra l’assetjament

La llei preveu protocols per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual, així com mesures laborals de suport a les víctimes de violència de gènere.

5. Creació

Servei d’acompanyament

La creació del servei d’acompa­-nyament a les dones que volen avortar es detallarà en aquesta llei. També tindrà l’objectiu de garantir l’accés universal als mètodes contraceptius segurs.

6. Calendari

Previsió d’aprovació el 2021

El calendari del Govern preveu començar a redactar en detall la llei l’any vinent i poder-la presentar a la comissió legislativa d’Afers Socials a principi del 2021.

Exposició per sensibilitzar sobre la violència de gènere

Andorra la Vella. El Govern va inaugurar ahir una mostra fotogràfica al vestíbul del Consell General amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la violència envers les dones. L’exposició, de Susanna Ferran, es titula Relats reals de supervivència, 1255, i és un recull de fotografies i relats de dones que han patit violència de gènere i que han fet el procés de recuperació.

tracking