plet judicial

Neguit dels treballadors del Punt pel "futur incert"

El comitè d'empresa del centre comercial demana a la ciutadania que assisteixi a la convocatòria organitzada pels sindicats aquest divendres per tal de donar suport als empleats

Pyrénées garanteix els llocs de treball al Punt de TrobadaFERNANDO GALINDO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors del Punt de Trobada estan preocupats i neguitosos pel "futur incert" que els hi espera arran la sentència del Tribunal Superior de Justícia, segons ha fet saber el comitè d'empresa del centre comercial a través d'un comunicat. Els representants dels empleats creuen que és "necessària l'actuació concreta i urgent de les autoritats" per tal de mediar "en un conflicte empresarial que comportarà una greu crisi social i econòmica" la qual asseguren que començarà pels treballadors. Per aquest motiu, el comitè d'empresa també demana a la ciutadania que assisteixi a la convocatòria organitzada pels sindicats aquest divendres, amb l'objectiu de mostrar solidaritat i suport als empleats que es poden veure afectats per la sentència del Tribunal Superior de Justícia.

Pyrénées assegura els llocs de treball

Una de les conseqüències (i la més sensible) de la sentència judicial que obliga la família Cachafeiro a abandonar el Punt de Trobada i entregar l’edifici a la propietat és la incògnita sobre el futur dels 435 treballadors del centre comercial. Ahir des del grup Pyrénées van assegurar que tenen la intenció d’integrar tota la plantilla en el seu projecte comercial, per al qual calculen que necessitaran 500 persones. I que per facilitar el contacte i la futura contractació organitzaran atenció específica per a tots ells. L’advocat de la família Cachafeiro, Xavier Jordana, va ser especialment crític amb el tribunal que ha jutjat l’afer del desnonament. Qüestions de legalitat a banda, la queixa es va centrar en el fet que “hagi dictat sentència 15 dies després de la vista oral i a les portes del Nadal. És una insensibilitat brutal vers els 435 treballadors”. Jordana va anunciar, a més, la voluntat de presentar dilluns un recurs d’empara per vulneració del dret al procés degut, en què se sol·licitarà, a més, que l’Alt Tribunal suspengui l’aplicació de la sentència de la sala civil del Superior i, per tant, el procés de desnonament de l’edifici. El lletrat insistirà que no és un afer que es pugui tractar amb el procediment establert a la Llei d’ar­rendaments de finques urbanes. Aquest cop també esgrimint que el text no és d’aplicació perquè, segons estableix la primera disposició transitòria, afecta els contractes tancats a partir de la seva entrada en vigor, el 1999, i el lligam entre els Cachafeiro i els Mallol data de molt abans: l’any 1982 es va signar el primer document d’arrendament entre les dues parts.

La propietat

Una de les qüestions que va esgrimir Jordana durant el judici al Superior era l’“aberració” que suposava usar el procediment abreujat establert a la Llei d’ar­rendaments de finques urbanes perquè fixa 15 dies perquè els llogaters abandonin la propietat, quan en aquest cas es tracta d’un negoci de molta envergadura i que dona feina a més de 400 persones. La representació legal de la propietat va assegurar ahir que advocarà per un traspàs que es faci de manera ordenada, conscient de la complexitat de la qüestió i també sensible respecte a la situació dels treballadors. Les fonts també van posar de manifest la voluntat expressada pel grup Pyrénées d’assumir la plantilla que es quedi sense feina un cop els llogaters cessin l’activitat a l’edifici lauredià. En el que no hi ha intenció de negociar és en la indemnització que va fixar la Batllia i que ha ratificat el Superior per ocupació indeguda i a comptar de la data en què els explotadors del negoci haurien d’haver-lo abandonat, l’1 de gener del 2016. Una compensació econòmica que a hores d’ara ja supera els sis milions d’euros i a la qual s’hauran de sumar interessos legals. Hi ha una tercera qüestió, l’estat de l’edifici. El lligam contractual de les dues parts estableix que la propietat recupera terreny i l’edifici que s’hi va construir, amb les instal·lacions corresponents. Tot el que hi ha dins, el contingut, és dels llogaters. Però les fonts de l’entorn dels Mallol van indicar que hi han dubtes sobre l’estat de la construcció. Un cop es pugui recuperar –sempre després d’aquesta transició ordenada que les parts insisteixen que volen dur a terme– s’accedirà a l’immoble amb el batlle i un expert per determinar l’estat de l’edifici i si s’han d’emprendre obres. La propietat va assegurar que es faran els arranjaments que siguin necessaris però que, si és el cas, es reclamaran danys i perjudicis als llogaters.

El Govern

El ministre portaveu del Govern, Eric Jover, qüestionat sobre la situació a la roda de premsa posterior al consell de ministres, també va explicar que tenen constància de la voluntat de Pyrénées de mantenir els llocs de treball. Alhora va assegurar que “estarem des del servei d’Ocupació, des de tot el departament de Treball, amatents que les coses es facin de manera ordenada i amb el màxim de garanties per als treballadors”. I el grup parlamentari demòcrata, a través d’un comunicat de premsa, va instar les dues parts que “posin tots els mitjans a l’abast” perquè els empleats mantinguin la feina però també les condicions laborals actuals, de l’antiguitat al salari. La incertesa i la preocupació respecte al futur planen en el si de la plantilla. De manera oficial, però, els representants dels treballadors van declinar manifestar-se sobre la situació generada arran de la sentència.

tracking