justícia
Assegurances Generals intenta aturar la declaració de fallida
La companyia ha presentat un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior en què al·lega que disposa de béns suficients
L’afer i el recorregut judicial d’Assegurances Generals serà llarg, tant en la via penal com en la civil. De moment, l’advocat dels propietaris ha presentat un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior per la via civil per intentar aturar la declaració de fallida de la Batllia del 26 de novembre passat, mentre que la via penal segueix el seu curs. De moment, el recurs encara no ha arribat a mans oficials, ni del ministeri ni de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que ahir no va poder donar-ne detalls, tot i que el Diari ha pogut saber que bàsicament l’argument de la defensa de la companyia al·lega que els seus clients entenen que disposen de béns suficients per cobrir els deutes de l’empresa i que, per tant, la situació és reversible i estan convençuts de la viabilitat de l’asseguradora. L’AFA va reclamar la fallida el 17 d’octubre passat argumentant la impossibilitat de l’entitat de fer front als deutes exigibles i protegir els interessos dels clients assegurats. L’aute judicial publicat al BOPA va nomenar l’AFA com a administrador judicial. La mesura judicial autoritza l’ens financer a no renovar les pòlisses d’assegurança que arriben a venciment, amb els corresponents preavisos, segons clàusules corresponents dels contractes, i estableix travar l’embargament sobre els béns i drets del patrimoni, titularitat d’Assegurances Generals, prop dels registres dels notaris, entitats bancàries i el Govern.
Via administrativa
Fonts jurídiques van detallar ahir que la via administrativa està actualment en un punt mort, ja que s’ha nomenat un administrador judicial, mentre que la via civil segueix ara amb aquest recurs, que no tindrà resposta durant cert temps tenint en compte que a partir de dimarts la Batllia tanca per les vacances de Nadal. Però, segons ha pogut saber el Diari de fonts oficials, hi ha un assumpte que preocupa, i molt, i que queda recollit en l’aute judicial, que fa referència al fet que els propietaris d’Assegurances Generals van fer moviments en uns comptes bancaris que estaven fora d’Andorra quan aquests, com els del país, estaven embargats i per tant ningú no hi podia fer operacions. El fet que aquests comptes pertanyen a bancs de fora del país va facilitar el moviment de diners perquè l’ordre d’embargament va trigar més a arribar, però judicialment estan blindats per la justícia andorrana. Les mateixes fonts van indicar que aquesta actuació demostraria que no només hi ha haver una mala gestió, sinó que haver burlat l’embargament per cobrir deutes implica un major grau en les imputacions per la via penal. A principi d’aquest mes el director de l’AFA, Ramon López, va explicar que l’ens assumia l’administració concursal per fer de manera ordenada la liquidació, i va dir que la situació de la companyia “era pitjor del que esperàvem”, en una compareixença davant la premsa. López va afirmar que els contractes de vida i inversió “no estan garantits”, i respecte dels de no vida, es va remetre al decret de Govern que garanteix la cobertura des de l’1 d’octubre, i per als anteriors caldrà que es personin com a creditors.
LA LIQUIDACIÓ POT DURAR ENTRE TRES I CINC ANYS
La quantitat de pòlisses afectades en vida pot ser d’entre 280 i 400, mentre que en no vida serà de prop de 9.100. López va assenyalar que aquestes dades són aproximades, atès que els documents de la companyia “no presenten una imatge fidel de la societat” i que el procés de liquidació de l’asseguradora pot durar “entre 3 i 5 anys” per la referència que hi ha de procediments similars. López va manifestar que “com en qualsevol liquidació per fallida, primer haurem de tenir clars els passius i després veure els actius amb què comptem per fer-hi front”. El director de l’AFA no va voler donar una xifra exacta del volum econòmic que afecta la liquidació. Sí que va fer una aproximació pel que fa a les pòlisses afectades: entre 280 i 400 en el ram de vida i, aproximadament, 9.100 pel que fa al sector de no vida risc. Les pòlisses de no vida estan garantides, però només s’atendran els sinistres que s’hagin produït a partir de l’1 d’octubres. Els dos problemes principals que han provocat la fallida de l’empresa són la viabilitat insuficient de la companyia i les infraccions molt greus que ha detectat l’AFA.