Assegurances Generals critica l'AFA per crear “alarmisme”
El recurs intentarà demostrar amb l’informe d’un auditor que s’ha fet una valoració a la baixa per justificar la liquidació
Els lletrats que treballen per a Assegurances Generals tenen diversos fronts oberts per la via judicial per intentar revertir el procés de liquidació que està comandant l’Autoritat Financera (AFA). De moment, segons van afirmar ahir fonts properes a la companyia, el que s’ha pogut aturar és la declaració de fallida fins que es pronunciï el Tribunal Superior sobre un recurs que està llest per ser presentat. L’empresa, en teoria, podria treballar amb “relativa normalitat” si no fos per l’alarma social que s’ha creat entorn de la seva situació i la desconfiança que han generat les manifestacions que s’han fet des de l’AFA, lamenten les mateixes fonts. Hi ha tres fronts oberts: la via administrativa, la civil i la penal. Pel que fa a la segona, s’ha presentat un incident de nul·litat a la Batllia contra la declaració de fallida en considerar que es vulneren els drets civils dels propietaris de l’empresa. D’altra banda, s’ha presentat un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior contra el contingut de l’aute. “Ara mateix la fallida no es ferma”, sostenen les mateixes fonts, que afegeixen que l’AFA encara no s’ha personat davant la Batllia. El procediment al Superior fa que un cop s’ha anunciat la intenció de presentar el recurs, s’hagi d’esperar que el tribunal emplaci l’advocat a fer efectiu aquest recurs, probablement passades les festes nadalenques.
Auditoria
Un dels arguments principals té a veure amb els números. L’asseguradora sosté que la valoració que s’ha fet del patrimoni de la companyia està devaluat, i per això hi ha la intenció de presentar un informe d’una “prestigiosa” auditoria que posi en dubte els arguments de l’AFA i demostri que la insolvència no és la que s’ha volgut exposar des de l’autoritat financera i que no està en situació de fallida Els responsables de l’empresa estan veritablement molestos pel procediment que s’ha seguit en el seu cas en concret. Recorden que la nova llei de regulació d’entitats asseguradores va entrar en vigor l’1 de gener del 2018. Fins a aquesta data s’obligava a retre comptes al ministeri de Finances, que controlava els moviments comptables , i amb la nova legislació és l’AFA qui va assumir-ne la responsabilitat. Responsables de l’empresa consideren que si finalment s’han de revertir una sèrie de decissions de l’AFA i de la Batllia, s’ha creat actualment una alarma que està perjudicant l’asseguradora i pràcticament li ha donat l’estocada de mort, ja que els autes no són ferms i no s’ha respectat la presumpció d’innocència, perjudicant la companyia perquè els clients, com és lògic, hi deixen de confiar. “Com es repararà aquest mal si finalment es dona la raó a Assegurances?”, es pregunten. Evidentment hi haurà una demanda de compensació a l’Estat. Les fonts van remarcar que en casos similars, a Espanya, la justícia “aniria 10 vegades més lenta i els jutges serien més prudents”. Pel que fa a la supervisió dels comptes, es recorda que mentre estava en mans del ministeri no es va detectar cap irregularitat, igual que en el primer any sota la tutela de l’AFA, i per tant durant molts exercicis ningú ha fet referència a anomalies en el funcionament de la companyia i els comptes havien superat l’examen, contràriament al que s’afirme a l’aute. Des d’aquest punt de vista, la defensa al·legarà que no s’han seguit uns processos adequats i que potser no s’ha contrastat amb un auditor acreditat. Finalment s’intenta fer un paral·lelisme amb BPA i es llença la pregunta de per què no s’ha fet també una llei ad hoc per a una liquidació ordenada.
DISCREPÀNCIES AMB L'ACTUACIÓ
L’AFA s’emporta les crítiques dels propietaris, que no acaben d’entendre per què fins al 2018 el ministeri de Finances no va detectar cap element que no funcionés i en un any l’ens sí que va ser capaç de trobar-ne. Pel que fa a l’incident de nul·litat, del qual no s’havia informat fins ara, es vol argumentar que no s’han respectat els drets a una jurisdicció deguda. En cas d’una sentència contra els propietaris, és possible presentar un recurs. També hi ha discrepància amb els números, que serveixen per decretar la fallida, amb una valoració per sota del mercat, afirmen les fonts.