seguretat pública

Sancions de 300 euros per escopir o orinar al carrer

El canvi a la Llei de seguretat pública incorpora una multa per combatre l’incivisme sovint associat al consum excessiu d’alcohol

Sancions de 300 euros per escopir o orinar al carrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grups de la majoria al Consell General han introduït canvis a la Llei de seguretat pública, que es va aprovar fa tot just un any, preocupats per fenòmens com el botellón o l’augment de causes penals per la conducció havent pres alcohol o drogues i després d’haver conclòs que cal endurir les mesures de càstig per frenar-los. Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han introduït a la Llei, mitjançant una proposició de modificació que ara és en tràmit parlamentari, una modificació del Codi Penal per aturar “fenòmens que mereixien encara una major intervenció, malgrat havien estat presos en consideració” i és que la majoria parlamentària s’ha posat com a objectiu posar fre a l’increment del consum d’alcohol i drogues en els menors d’edat. “El consum d’alcohol entre els joves ha augmentat en els últims anys, causant una alerta social”, exposa l’edicte que es basa en les dades extretes de la memòria de la fiscalia del curs passat que destaca un augment dels delictes de seguretat viària relacionats amb el consum de begudes alcohòliques: “S’ha produït un augment del 53,16% en el nombre de delictes contra la seguretat viària, un total de 605 procediments dels quals 573 causes van ser referides a la conducció de vehicles sota la influència de begudes alcohòliques.” És per això que la nova proposició de llei passa per endurir les penes a conductes incíviques com la de beure al carrer, fer massa soroll amb el cotxe i orinar a la via pública, que estaran sancionades amb 300 euros.

Aturar l’alcohol, l’objectiu

El consum excessiu d’alcohol és el punt de partida de l’incivisme que es viu als carrers, segons la proposició de llei que no només endureix algunes penes al respecte, sinó que també n’inclou de noves com la d’“escopir, orinar o defecar a les vies o els espais públics urbans, i als transports públics o als espais i béns que, tot i ser privats, confronten amb les vies i espais públics urbans”. Qui ho cometi serà sancionat amb una multa de 300 euros. En l’exposició de motius de la proposició de llei es justifica que “atès que no es pot permetre que els carrers i els espais públics i privats es degradin per la presència d’aquests excrements i miccions, és necessari sancionar aquests comportaments incívics”. Alhora hi haurà major contundència contra “la violència verbal” envers l’autoritat, una conducta que també s’associa a beure en excés o actuar sota la influència de les drogues. “Per posar fre a la violència verbal i manca de respecte amb la qual s’han de confrontar els agents de l’autoritat i treballadors públics s’ha d’incrementar les sancions contra aquells que els injurien, per raó del seu càrrec, o en exercici de les seves funcions”. Si fins ara l’insult i la injúria es pagava amb pena d’arrest, ara també podrà imposar-se una multa de fins a 3.000 euros.

Sancions més dures al volant

També les penes imposades per conductes imprudents al volant es complementen amb sancions econòmiques. Conduir superant la taxa d’alcohol permesa (0,8, en tractar-se d’una infracció penal) o sota l’efecte de les drogues podrà ser castigat amb 3.000 euros i 6.000 si es tracta d’un conductor professional. Refusar sotmetre’s a la prova que verifica si es condueix begut o drogat serà castigat amb les mateixes quanties. I també qui sigui enxampat conduint amb actitud temerària o llenci objectes a la carretera que puguin posar en perill els altres haurà d’abonar una multa de fins a 3.000 euros. En aquest últim cas, si es constata que l’acció ha posat en perill la vida d’altres, la multa pot pujar als 6.000 euros. Hi ha encara un tipus més agreujat per a qui, per exemple, alteri cables o instal·lacions o senyals de regulació del trànsit viari o aeri. La multa complementària a la pena de presó ascendeix a 9.000 euros i a 12.000 si es posa en perill la vida d’altres usuaris de la via. La Llei, a més, reserva el poder sancionador a la policia a poder penar amb 300 euros aquells vehicles estacionats “a la via pública o en aparcaments o altres espais públics o privats” que “produeixin sorolls que pertorbin la tranquil·litat pública o el dret al descans dels ciutadans”.

tracking