Crisi del partit taronja
Martí abandona DA
L’excap de Govern anuncia en un correu electrònic que renuncia a l’afiliació i que segueix només com a simpatitzant
El mal resultat a Escaldes-Engordany a les passades eleccions comunals i el malestar que s’arrossega des del pacte de govern amb Liberals acaba de passar factura a la família dels demòcrates, i és que des de divendres passat Toni Martí ja no és militant de DA. L’excap de Govern i líder del partit taronja des de la seva fundació el 2011 fins que va passar el relleu a Xavier Espot s’ha donat de baixa de la formació que porta governant durant més de dues legislatures. Martí li va comunicar la seva decisió a l’actual cap de Govern divendres passat. Ho va fer mitjançant un correu electrònic en el qual no donava molts detalls dels motius que l’han portat a una decisió tan dràstica, però fonts del partit tenen molt clar que no ha estat improvisada i que fa temps que ho estava meditant. Martí no ha encaixat bé la derrota, i encara menys que se li assenyali com el principal culpable per la seva obstinació a impedir la fórmula d’En Comú a la seva parròquia. En l’e-mail que va enviar al president del partit, Xavier Espot, a banda de desitjar molts èxits al projecte demòcrata, Martí comunicava la seva renúncia com a militant però sense trencar del tot el vincle, ja que en el mateix missatge precisava que segueix com a simpatitzant de la formació taronja.
ALIANÇA I DERROTA A ESCALDES
Les comunals han estat el detonant de l’explosió a la casa dels demòcrates, però no és l’únic motiu i potser tampoc el principal. Després de les eleccions generals de l’abril passat i de la falta d’una majoria absoluta per governar amb tranquil·litat, es va imposar la necessitat de pactar. Espot va mirar cap als liberals, Martí i altres dirigents de DA van defensar aferrissadament que la millor opció era un acord amb Josep Pintat i terceravia, i va començar el distanciament amb Espot, que es va aguditzar quan ambdós es van enfrontar a Escaldes per les opinions divergents pel pacte amb els liberals. Va guanyar el pols Martí, i va perdre la llista de Miquel Aleix davant la socialdemòcrata Rosa Gili, tot un cop en un feu de DA. L’excònsol escaldenc no oblida que els liberals van fer una oposició molt dura durant el seu mandat. Van passar la línia vermella, segons ha confiat a les persones del seu entorn. Martí reté a la seva memòria els atacs personals cap a ell, a alguns dels seus ministres, i també contra el seu germà per unes adjudicacions informàtiques. L’exlíder taronja tampoc perdona el posicionament que va adoptar L’A davant la crisi d’Estat que va suposar la liquidació de BPA, que va fer trontollar els fonaments del sistema financer i va situar el país davant una crisi sense precedents. Martí abandona DA, afirma en el seu missatge, perquè creu que és el millor per al partit i per a Espot. I deixa molt tocat el partit perquè és probable que el seu cercle més proper –Trini Marín i Marc Calvet– acabin prenent la mateixa decisió. Espot es quedarà amb els seus fidels a Escaldes: Jaume Serra, Sílvia Calvó i Eric Jover. L’interrogant queda obert: Martí deixarà de fer política o té en al cap tornar-hi?
VA ARRASAR A LES ELECCIONS DEL 2011 I VA REPETIR MAJORIA ABSOLUTA EL 2015
Als més observadors no se’ls va passar l’absència de Martí en la tradicional recepció de Nadal que cada any ofereix a les autoritats el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. A Escaldes fa dies que els militants taronges i d’altres formacions estaven a l’expectativa dels moviments de l’excap de Govern. “Estava massa quiet, desapercebut, no és normal en ell”, comenta un veterà polític que el coneix prou bé i a qui no soprèn el pas que acaba de fer. Martí ha estat líder indiscutible de DA des que el va fundar el 2011, va arrasar a les eleccions i va repetir majoria absoluta el 2015. Les diferències van quedar ben exposades quan Espot es va decantar per l’aliança amb els liberals, contra l’opinió contundent de Martí, que a més va considerar massa generós atorgar quatre ministeris als de Jordi Gallardo. La fredor entre els dos companys de partit i de parròquia es va fer més gran quan Martí va decidir fer campanya per torpedinar un possible acord amb L’A a les comunals, un fet que ara li retreuen després de la derrota de la candidatura demòcrata, encara que sigui per només deu paperetes. Demòcrates va néixer l’any 2011, en un context de profunda crisi econòmica. L’objectiu: evitar una nova victòria del PS de Jaume Bartumeu.