Organismes financers
El Govern inicia el procés per a l'adhesió a l'FMI
L’executiu ha iniciat el procés per adherir-se al Fons Monetari Internacional
El Govern va adreçar el 3 de gener una carta a la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), la búlgara Kristalina Gueorguieva, en què demana formalment l’ingrés d’Andorra a aquest organisme financer internacional. Ho va comunicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en una roda de premsa en què va explicar que un cop feta la petició, el procés d’adhesió té una durada aproximada d’un any. Si finalment Andorra acaba donant llum verd a l’ingrés, el Principat esdevindria el 190è Estat dins de l’FMI i només quedarien quatre dels membres de l’ONU sense formar-ne part: Mònaco, Liechtenstein, Corea del Nord i Cuba. L’ingrés és encara condicional perquè, segons Jover, el Govern podria dir que no a l’adhesió si els costos derivats de formar part de l’FMI fossin inassumibles. “Iniciar el procés d’adhesió no suposa cap obligació”, va indicar el ministre, que va afegir que “som un Govern responsable i per això hem decidit iniciar el procés. Un cop tinguem aquestes dades [la quota a la qual haurà de fer front Andorra per formar part de l’ens] el Govern es posicionarà”. El titular de la cartera de Finances va matisar que “si el Govern ha iniciat els passos per adherir-se a l’FMI és perquè té la voluntat de formar-ne part, i perquè creu que els beneficis de ser membres pesen més que els contres”.
Quota d’adhesió a l’FMI
Jover, malgrat que va ser preguntat cinc vegades per la quota a pagar per adherir-se a l’FMI, va preferir no aventurar-se a dir cap xifra i va defensar que una de les raons per iniciar el procés d’ingrés és “acabar amb les especulacions que s’han anat fent” sobre quin seria el cost de formar part de l’organisme. Va afegir que “tant o més important que la quota és com s’articula i com es distribueix l’import que es fixi”. El ministre també va explicar que encara passaran un mesos abans de saber quina serà la quantitat a abonar. El secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, que va acompanyar Jover en la roda de premsa, va ser l’encarregat d’explicar el procediment d’adhesió. Un cop enviada la carta, el següent pas serà que el Govern sol·liciti l’assistència d’un dels 24 directors executius de l’FMI perquè sigui el canal de comunicació oficial d’Andorra amb l’ens durant el procés d’adhesió. Un cop fet, una missió d’anàlisi de l’adhesió de l’FMI visitarà Andorra per elaborar l’informe per donar llum verd a l’ingrés. Després de la visita, l’FMI acordarà la quota i la presentarà a l’executiu. Serà aquest el moment més decisiu del procés, ja que serà quan el Govern decideixi si està o no d’acord amb els diners a abonar. Si Andorra accepta la quota, l’FMI elaborarà un informe incloent-hi la proposta de quota que haurà de ser aprovat per la direcció executiva. La resolució que s’adopti s’enviarà a la junta de governadors de l’ens, que votarà si s’adopta l’adhesió. Un cop complerts aquests passos la pilota tornarà a la teulada d’Andorra. El Govern haurà d’acceptar l’acord de la junta de governadors que es remetrà al Consell General en forma de conveni per a la seva aprovació. Finalment, Andorra dipositarà l’instrument de ratificació de l’adhesió a la seu de l’FMI a Washington. La quota que ha d’abonar cada Estat per formar part de l’ens es determina com una mitjana ponderada de quatre indicadors econòmics: del PIB, del grau d’obertura exterior (la suma dels ingressos i els pagaments corrents de la balança de pagaments en els anteriors cinc anys), de la variabilitat dels ingressos corrents i flux de capitals i del volum de reserves internacionals del país. Un cop calculada la quota, aquesta determina la quantitat màxima de recursos financers que cada Estat està obligat a subministrar a l’FMI en el moment de l’ingrés i el nombre de vots que tindrà a l’organització a l’ens. A tall d’exemple, el país que més diners aporta a l’FMI és els Estats Units amb 58.000 milions de dòlars. L’arxipèlag oceànic de Tuvalu, amb una quota de 2,5 milions, és l’Estat que menys hi aporta.
Avantatges i obligacions
Jover va explicar que ser membre de l’FMI permetrà millorar la reputació i homologació internacional del Principat i el ràting financer, l’accés a assistència tècnica i formació en temàtiques financeres o estadístiques i rebre finançament en cas de necessitat. Entrar a l’ens comportarà l’obligació de facilitar dades estadístiques periòdicament, evitar restriccions als pagaments corrents i pràctiques monetàries discriminatòries, i “haurem de reforçar les nostres estructures i revisar les nostres metodologies”. Segons Jover, l’afer BPA, el dictamen de la comissió BPA i les recomanacions del Parlament Europeu i les agències de ràting han reactivat l’interès per ser a l’FMI.