Reforma sanitària

Tres mesos més de pròrroga per als metges

L’adaptació de les receptes a la via preferent s’amplia fins al 31 de març per no penalitzar els usuaris amb el reemborsament

Tres mesos més de pròrroga per als metgesArxiu

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut amplia fins al 31 de març l’adaptació a les noves regles que han de regir les receptes de medicaments, proves diagnòstiques, analítiques o derivacions a fisioterapeutes o logopedes amb l’aplicació de la via preferent. Des del ministeri s’insisteix que són conscients de la dificultat operativa que suposa un canvi d’aquest abast i que, per això, s’estan fent els ajustaments necessaris per no perjudicar l’usuari i per donar marge d’adaptació als consultoris mèdics. Després dels problemes i les queixes dels primers dies del nou sistema (va arrencar formalment l’1 de gener) per les receptes que no complien els criteris per tenir reemborsament de via preferent, l’executiu ha fet arribar un document d’instruccions als prestadors que les reben (farmàcies, laboratoris, centres de diagnòstic d’imatge o fisioterapeutes, entre d’altres), que, en resum, deixa clar que les prescripcions s’han d’acceptar en el format que sigui perquè no hi hagi una repercussió econòmica per a l’usuari que sí que té metge referent i, per tant, ha triat fer part de la via preferent. “Cal tenir paciència pels errors de les receptes, és normal que al principi passi”, va assenyalar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va afegir que “hem fet aquesta pròrroga perquè els errors no repercuteixin en els pacients”. Una de les casuístiques que s’han donat és la de receptes que tenien codi RU (per tant, adaptades al nou sistema) però que apareixien com a “fora via”. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va exposar que això ha estat succeint amb receptes que provenien d’un especialista al qual el pacient havia acudit sense la derivació prèvia d’un metge de capçalera referent. Una qüestió que ara per ara no ha de tenir penalització econòmica (i no la tindrà fins al 30 de juny) sempre que el pacient hagi triat ja el seu metge referent. Aquest és un dels temes que s’han aclarit als prestadors. Mas va indicar que si ja surten com a “fora via” malgrat que el reemborsament es mantingui inalterable és també perquè l’usuari es vagi familiaritzant amb el nou model. Perquè, va afegir, l’objectiu és que “tothom aprengui de la via, se la faci seva”.

Les queixes

Els problemes derivats de les receptes –des de les que no tenien directament codi RU fins a les que sortien “fora via”– han provocat dubtes i queixes, dels prestadors que no sabien si acceptar-les o no i tornaven a enviar els pacients a les consultes mèdiques i d’alguns facultatius, crítics amb la sobrecàrrega de feina. De fet, algunes consultes ja deixen clar als pacients que no es fan càrrec dels problemes derivats de l’aplicació de la via preferent, instant els usuaris a acudir al ministeri o bé a la CASS. Algunes fonts apunten un aplicatiu informàtic que falla (el programa és l’eina essencial de gestió de la via preferent), que no s’ha donat formació suficient i que els informàtics del SAAS estan sobresaturats perquè són els que centralitzen les demandes i dubtes de tothom. El ministeri apunta que a l’aplicatiu informàtic se li aniran fent ajustaments i que s’han produït alguns bloquejos puntuals i es treballa perquè no es repeteixin. Martínez Benazet també va afirmar que és conscient que hi ha una part del col·lectiu mèdic que no combrega amb els canvis. No obstant això, va asseverar que “fins ara hem tingut contacte només amb el Col·legi de Metges i ningú no ens ha manifestat cap problema”. Sigui com sigui, el responsable ministerial deixa clar que els facultatius que vulguin fer part de la via preferent han d’adoptar el nou sistema. “L’eina que s’ha de fer servir no és fàcil i per això cal un període d’adaptació, però hi ha uns cursos i els informàtics del SAAS es desplacen per instal·lar el programa a les consultes.” I recorda que els que no vulguin integrar-s’hi sortiran del sistema públic. “Si d’aquí a un temps hi ha metges que decideixen no adoptar el nou sistema hauran de sortir del sistema públic perquè el conveni amb la CASS marca que això s’ha de fer així si vols estar convencionat.”

El debat polític

La qüestió serà objecte de debat al Consell General. La consellera del PS Susanna Vela ha entrat una pregunta al Govern per a la propera sessió de control en què demana per les “disfuncions” de l’eina informàtica. Entre les qüestions formulades hi ha la inversió feta en el programa, els costos de manteniment o si garanteix “l’autenticitat, fiabilitat, integritat i disponibilitat dels documents electrònics d’arxiu durant l’etapa de gestió dels documents”.

ES TREBALLA EN ELS INCENTIUS

Una altra de les qüestions derivades de l’aplicació de la via preferent és que els metges que facin de referents tindran uns incentius per la tasca extra que suposa. Martínez Benazet va explicar que s’ha previst una partida al pressupost de l’Estat del 2020 però que encara s’està treballant en el disseny d’aquestes retribucions i que s’hi treballa juntament amb el Col·legi de Metges: des de quina és la quantitat que rebran fins als criteris pels quals es donarà. El titular de Salut va assenyalar que la idea és que els professionals rebin la quantitat econòmica a final d’any.

tracking