El ministeri informa de 41 casos de galteres des del desembre

L’executiu insta a extremar mesures higièniques i recorda les complicacions en els adults

El ministeri informa de 41 casos de galteres des del desembreSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Eric Jover, va informar ahir del diagnòstic de 41 casos de galteres des del passat 12 de desembre al Principat. Jover va explicar que dels 46 casos que es van enviar al laboratori un total de 41 van acabar donant positiu. Es tracta d’una xifra superior a l’habitual i, a demanda del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el Govern va decidir comunicar-ho en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Martínez Benazet ha instat a activar els protocols preceptius en casos de parotiditis, el nom científic de les galteres. Cal destacar que tots els casos s’han donat en persones que són majors d’edat. Així doncs, la persona més jove a contreure la malaltia tenia 18 anys, mentre que la més gran en tenia 49. La mitjana d’edat dels afectats se situa entorn als 28 anys, descartant l’afectació en cap menor pel brot d’aquesta malaltia. Entre els afectats hi ha gairebé la mateixa quantitat d’homes i dones. tractament i precaucióSegons va explicar el ministre portaveu, el primer que cal verificar quan es detecta un cas que pot ser susceptible de galteres es comprovar si té la vacuna triple vírica. Dels 46 casos sospitosos, 35 (76,1%) referien estar ben vacunats, en 22 (47,8%) es va verificar amb més d’una dosi. Igualment, s’ha de procedir a l’aïllament de la persona amb la inflamació paròtida per un període de 5 a 7 dies. Així mateix caldrà revisar l’estat de vacunació de les persones que hi han estat en contacte i l’evolució en els dies següents per valorar un possible contagi de la malaltia. Finalment, s’insta a extremar les mesures higièniques per evitar transmissions, ja que el contagi és per saliva i per això es recomana rentar-se bé les mans i no compartir estris com gots o coberts. Cal recordar que les galteres és una malaltia vírica i contagiosa, caracteritzada per la inflamació d’una o més glàndules salivals, febre i dolor a la zona.

EL GOVERN CONFIRMA QUE L'IPC PER A L'ANY 2019 SERÀ DE L'1%

L’IPC que finalment ha establert el Govern per al 2019 és de l’1%. Així ho va confirmar en la roda de premsa posterior al Congrés de Ministres el portaveu de l’executiu, Eric Jover. Entre els motius que han fet augmentar el percentatge respecte a la previsió que era del 0,8% hi ha l’augment dels preus en els grups de transport o vestit i calçat; a l’altre costat de la balança hi ha la cultura o l’esbarjo. Jover també va recordar que gràcies a la llei de mesures urgents tots els salaris que se situïn per sota dels 24.000 euros s’incrementaran en aquest mateix percentatge.

LA QUOTA DE L'FMI ESTARÀ ENTRE 59 I 72 MILIONS D'EUROS

La quota d'entrada a l'FMI estarà entre la que tenen San Marino i Montenegro. Això es desprèn de la resposta del ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, que preguntat sobre aquest rang de països per establir la quantitat va dir que "no ens allunarem massa de la realitat si utilitzem aquests països com a referència". Sobre el ball de xifres dels darrers dies, el ministre portaveu va voler desmentir de manera categòrica la que va donar l'excap de Govern i líder d’SDP, Jaume Bartumeu, que va fixar l'entrada al fons entorn dels 150 milions. En aquest sentit, el ministre Jover va dir que "el senyor Bartumeu té ganes de formar part d'aquest debat, i es llança a la piscina amb dades que no ha de justicar. No té representació parlamentària". Així mateix, el portaveu va afegir que "Bartumeu no és coneixedor de com es calculen les quotes. La d'Andorra serà molt inferior als 150 milions d'euros que diu". Pel que fa a les quantitats a desemborsar de la quota, el ministre de Finances va explicar, tal com va avançar el Diari, que un 25% de la quota s'ha de dipositar en un compte bancari fora amb la moneda en què es faran les transaccions, en aquest cas en euros; i aquesta és recuperable. I el 74,76% restant es pot fer mitjançant un aval bancari o un compromís de pagament i que només s'hauria de fer efectiva en determinades situacions. Finalment, la quantitat a desemborsar i que no és recuperable, acabaria sent entre el 0,24 i el 0,25% del total de la quota. I va recordar que Liechtenstein també hi està en converses.

tracking