El 65% dels autònoms paguen la quota d'afiliació base de 464 euros
Hi ha 7.283 treballadors per compte propi donats d’alta i 1.360 han fet la declaració per acollir-se al nou sistema de cotització
Des de l’1 de setembre la quota mensual d’afiliació dels autònoms es calcula d’acord amb les xifres econòmiques del seu negoci. La base continua sent el 22% del salari mitjà global que es calcula anualment (per al 2019, 2.111,91) però hi ha vuit trams diferents de cotització segons les xifres de negoci i de renda neta de cada treballador per compte propi. A data d’avui hi ha 7.283 autònoms donats d’alta a la Seguretat Social i 1.360 han fet la declaració voluntària per acollir-se al nou càlcul de l’aportació a la CASS. Les dades reflecteixen que un 65% del total de registrats (els 7.283) mantenen la quota base i, per tant, paguen el 22% del salari mitjà, 464,62 euros. Aquest mes de gener la CASS ha de començar a rebre dades de l’Agència Tributària per poder regularitzar les cotitzacions d’aquells que haurien de pagar més i no ho estan fent. Una de les novetats del nou sistema és que la base de cotització, els 464 euros, no és un topall, sinó que hi ha qui pot haver de pagar més: un 125% o un 137,5%, 580 o 638 euros. Ara mateix un 10% del total de treballadors per compte propi estan en aquests trams: 419 en el del 125% i 278 en el del 137,5%. Les dades que rebi la CASS, corresponents en aquest cas a l’exercici 2018 permetran detectar si hi ha autònoms que haurien d’estar pagant aquestes xifres i no ho estan fent i reclamar-los el que deuen a comptar des de l’1 de setembre passat, quan va entrar en vigor el nou model. També hi pot haver gent que està pagant més del que li pertocaria. En aquest cas, la Seguretat Social sobreentén que ho està fent volgudament amb l’objectiu, per exemple, de comprar més punts de jubilació. El 25% restant dels treballadors per compte propi afiliats a la parapública es beneficia d’una quota reduïda i, per tant, inferior als 464 euros. Els trams reduïts ja existien amb anterioritat a l’entrada en vigor del nou sistema i la CASS recorda que qui se’n beneficiava d’algun d’ells l’1 de setembre passat ha pogut continuar fent-ho perquè la cotització té una durada d’un any. És a l’acabament d’aquest any que han de fer la declaració d’acord amb la nova normativa si és que volen renovar la quota inferior al 100%. Segons les dades facilitades per la CASS, la majoria dels qui paguen menys de 464 euros n’abonen la meitat, 232. Són 1.237 autònoms. N’hi ha 269 que paguen el 25% de la base, 22 que n’abonen el 55%, 54 que aporten el 62,5% i, finalment, 281 al tram del 75%.
Cartes, reunions
La Seguetat Social va enviar cartes a tots els treballadors per compte propi i va realitzar tres sessions informatives per tal d’explicar les noves regles del joc, per tant, es dona per fet que les novetats han arribat a tots els afectats. Amb l’entrada al nou any s’entra ja en un nou cicle i s’han de fer noves declaracions d’acord amb les xifres del negoci de l’exercici 2019. Els interessats que abonin la quota ordinària tenen de termini fins a final de mes. Des de l’1 de febrer fins al 31 de juliol s’haurà de declarar per obtenir una quota que no sigui l’estàndard. I a la tardor la CASS farà les regularitzacions que escaiguin.
UN REPRESENTANT A LA CASS I FACILITAR L'OBERTURA DE NEGOCIS
La Confederació Empresarial (CEA) ha inaugurat una branca específica (CEA-Micro) per tal d’atendre les necessitats específiques d’autònoms i microempreses, majoritaris en el teixit empresarial del Principat. La comanda Felip Gallardo, que va explicar que el proper dia 22 s’ha convocat una reunió per copsar les inquietuds del col·lectiu i, a partir d’aquí, començar a treballar en prioritats i reivindicacions. Una de les qüestions que ha plantejat és que el consell d’administració de la CASS tingui un representant exclusiu per als treballadors per compte propi donada la rellevància i les especificitats del col·lectiu. Però Gallardo també va assenyalar que hi ha d’altres reivindicacions, com ara la queixa per les normatives “del segle passat”, que dificulten l’obertura de negocis. A tall d’exemple, va recordar les traves per compartir oficina d’algú que treballa pel seu compte i vol compartir despeses amb una altra persona que estigui en la mateixa situació. Obstacles com ara que cada un ha de tenir un extintor o el seu propi butlletí elèctric, o que se’ls exigeixen 20 metres quadrats d’espai per a cada negoci. Gallardo va manifestar que es tracta de requisits que no s’adapten a la situació actual, a la tipologia de negocis que es poden obrir i que,a més, suposen un fre a la inversió estrangera. En tot cas, va insistir que serà a la reunió del dia 22 en què s’establiran les línies de treball. “Perquè potser llavors ens diuen que deixem estar el tema de la CASS i ens centrem en la competència deslleial per exemple”.