Balanç

327 dones van ser ateses l'any passat víctimes de la violència masclista

Hi ha 141 casos nous, mentre que 143 són de prevalença i 43 de retorn

327 dones van ser ateses l'any passat víctimes de la violència masclista

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere va atendre un total de 327 casos durant el 2019, 141 dels quals són expedients nous. La resta es distribueixen en 143 de prevalença, que es van obrir en anys anteriors però encara s’hi segueix treballant, ja que “la violència de gènere afecta molts àmbits de la vida de les dones i la mitjana per tancar el procés és d’uns tres anys”. Els 43 restants són de retorn, “aquells casos que s’han reobert perquè la víctima ha tornat amb la mateixa persona agressora o amb una altra”. Així ho va explicar al Diari la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. El número d’atenció a les dones, el 181, rep entre 2.000 i 3.000 trucades l’any. “Hi ha moltes dones que venen però no tenen clar si estan acudint al servei indicat, ens expliquen la seva història i nosaltres detectem si estan patint maltractament o no, i moltes ho identifiquen com a conflictes en la relació”, va manifestar Porras. I va apuntar que des de l’aprovació de la Llei per l’erradicació de la violència de gènere i de la domèstica el 15 de gener del 2015, el nombre de dones ateses ha augmentat considerablement. “L’increment del nombre de casos no es correspon amb un augment de la violència, sinó a la informació que facilitem sobre el servei d’atenció, així com de les diferents campanyes que es duen a terme al Principat per conscienciar les dones i empoderar-les”, va dir. En la mateixa línia, l’àrea també està treballant en la implementació de la guia i els protocols de com actuar en els casos de violència de gènere des de l’àmbit policial, judicial, hospitalari i d’Afers Socials. “Fem formacions perquè des de tots els departaments es tanqui el circuit i es facin les derivacions pertinents en cada cas per donar una atenció efectiva i amb totes les garanties”, va indicar Porras.

El perfil de la víctima

A través de les dades facilitades per l’àrea d’Igualtat, es detecta que el perfil de la víctima maltractada a Andorra seria el d’una dona de nacionalitat espanyola d’entre 28 i 39 anys, separada amb fills d’entre 0 i 3 anys i activa laboralment. Malgrat que un alt percentatge de les víctimes són de nacionalitat espanyola, cal destacar que 82 són andorranes, 68 portugueses i 72 d’altres nacionalitats. I tot i que la majoria de dones ateses pel servei siguin adultes, cal tenir en compte que el 16,51% de les víctimes tenen entre 16 i 27 anys, una xifra que, tal com va mencionar Porras durant la presentació el novembre passat, evidencia que la violència entre homes i dones també afecta els més joves. Pel que fa a la tipologia de maltractament patit per les víctimes, totes les dones ateses ho van ser per agressions psicològiques. De les 327 afectades, 208 havien patit maltractaments físics, 188 socials, 160 econòmics, 93 ambientals i 70 de caire sexual. Una xifra a destacar és que un total de 136 dones ateses pel servei van presentar denúncia davant la policia, envers les 188 que no ho van fer i cinc que el servei desconeix. Respecte al canal d’entrada a l’atenció, la majoria ho van fer per iniciativa pròpia i la resta van ser derivades pel cos de l’ordre, l’hospital, el ministeri d’Afers Socials o altres, com advocats o psicòlegs. De les dones ateses un total de 258 van trencar la relació amb la parella, mentre que 55 van seguir amb l’agressor.

Assetjament laboral

El servei d’Igualtat va atendre dos casos per assetjament laboral durant el curs passat, tot i que Por­ras va afirmar que moltes no el saben identificar. “Les dues són dones, una per raó sexual i l’altra per raó de gènere, i ambdues han acabat en denúncia”, va dir. D’altra banda, Porras va posar en relleu que també reben persones del col·lectiu LGTBIQ. “Hem atès persones des de l’àmbit laboral fins a espais com discoteques o espais públics”, va matisar.

tracking