Pressupostos
La coalició proposa fer pisos socials i abaratir el preu del transport públic
El PS posa el focus en el canvi climàtic, els emprenedors i la diversificació de l’economia, i vol “inversions productives”
Els grups parlamentaris de la majoria van presentar ahir les esmenes al projecte de llei del pressupost del 2020. Les propostes impliquen una reducció del pressupost previst per a l’heliport nacional per un valor de 200.000 euros i, segons va indicar el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, estan motivades per les dades de l’estudi del CRES, que van evidenciar que les preocupacions principals dels andorrans són els salaris, l’accés a l’habitatge i el transport públic. D’altra banda, van manifestar la predisposició per augmentar la partida per al recinte multifuncional. En matèria d’habitatge, Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal, va apuntar que es vol destinar 4,5 milions a habitatges d’ús social. Concretament, serà mig milió aquest any, dos per al 2021 i dos més per al 2022. Així mateix, va comentar que els 10 milions de la plusvàlua de la venda d’accions d’Avatel per part d’Andorra Telecom es destinaran al fons publicoprivat de l’habitatge amb la intenció d’assegurar un accés assequible a la vivenda. Pel que fa al transport públic, el grup pretén destinar-hi 1,12 milions d’euros plurianuals per tal de reduir les tarifes actuals en un 20% i així fomentar el seu ús. Quant als salaris i les pensions, Enseñat va recordar que queden recollits en la Llei de mesures urgents. “Continuarem apujant el salari mínim i les pensions amb l’objectiu d’arribar als 1.240 euros”, afirmava.
Altres propostes
Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi va presentar la voluntat d’augmentar la partida per al recinte multifuncional en 60.000 euros pel potencial turístic de la instal·lació. A més, es pretén solucionar la problemàtica de l’IPC del 2011 i 2012 en els interins i eventuals de l’Administració, suprimir la limitació d’edat del cos de duana perquè és l’únic cos especial que mantenia un requisit d’aquesta tipologia, fer un estudi de 10.000 euros per tal de determinar la viabilitat de tenir un circuit d’entrenament de motocicletes i així seguir atraient esportistes d’elit i destinar 10.000 euros per ampliar les hores de psicòleg i psiquiatre dels interns del centre penitenciari. En última instància, Enseñat va destacar tres blocs. En l’àmbit de la mobilitat, es va entrar una esmena per fer un estudi sobre l’afectació del trànsit en el tram entre la frontera hispanoandorrana i Sant Julià de Lòria. L’objectiu és determinar quines són les inversions necessàries i viables per reduir al mínim les cues, especialment en els dos trams on no hi ha quatre carrils. Pel que fa a la cultura, la principal partida és per a Sant Vicenç d’Enclar, concretament de 250.000 euros, per “fer front a les despeses de reconstrucció del campanar” i rehabilitar el seu interior. També es destinaran 75.000 euros per a la conservació dels Béns d’Interès Cultural; una partida ampliable per al foment de l’ús del català i 155.000 euros per a les obres d’aïllament i millora de la Casa Museu d’Areny Plandolit. Les esmenes recullen l’externalització del servei de la gossera i gatera nacional (60.000 euros).
L’oposició
El PS va presentar 32 esmenes amb la intenció d’aconseguir un pressupost “més sostenible, més social i amb inversions més productives per a l’economia d’Andorra”. El president del grup parlamentari, Pere López, va opinar que el projecte de pressupost “no permet afrontar el futur” perquè no té en compte el canvi climàtic, l’emprenedoria ni la diversificació de l’economia. Així doncs, des del grup van apostar per dotar El Cedre de més recursos humans, renovar la maquinària del SAAS, incrementar la partida de millores d'accessibilitat, destinar més recursos a la lluita contra el canvi climàtic, al centre de salut mental i a la desviació de la Massana. Així mateix, van posar en relleu la importància de l’Arxiu Nacional i del parc tecnològic. Per la seva part, terceravia va proposar 18 esmenes, 17 de les quals tenen la intenció de tenir un impacte de reducció total de 101.136.500 euros a través de l’eliminació de partides.