Reportatge
La policia canvia de nom el cas del narcopís
La policia deixa d’anomenar ‘operació Redbull’ la desarticulació d’una banda de venda de drogues per evitar una querella de la marca de begudes
La policia ha informat aquest matí que el cas del narcopís queda rebatejat com a operació Brotxeta per substituir el nom de la marca comercial Redbull. El cos de seguretat ha anunciat en un comunicat que amb les últimes detencions es dona per desarticulada una banda criminal que es dedicava a subministrar estupefaents a menors i que les dues persones arrestades dilluns han ingressat al centre penitenciari.
La batlle instructora del cas ha decreat l'internament a presó sense fiança dels dos arrestats que són processats com presumptes autors dels delictes majors de cessió de droga tòxica a menors d'edat, de proporció il·lícita de droga a persona major d'edat, de cessió de droga tòxica en centre d'esbarjo i dels delictes menors de consum de droga tòxica, entre d'altres.
Sense ales
Redbull és una beguda energètica molt popular entre els joves, la més venuda al món. A Andorra la marca ha adquirit més notorietat encara gràcies a una espectacular actuació de la policia, que va desmantellar un narcopís on actuava una xarxa que distribuïa estupefaents entre joves, alhora que servia de refugi per a menors que havien fugit de casa o que tenien comportaments problemàtics. Algú, amb tota certesa sense pensar en danys col·laterals, va batejar aquesta actuació com a operació Redbull, sense tenir en compte que aquest nom pot comportar problemes perquè es tracta d’una marca i probablement aquesta no estigui gaire d’acord amb el fet que se l’associï amb un acte delictiu. De fet, aquest aspecte que pot semblar insignificant pot tenir més transcendència del que sembla, i a partir d’ara els futurs comunicats de la policia relacionats amb el narcopís deixaran de citar la marca australiana. El pis perd les ales per prevenció. No és el primer cop que es dona un fet similar. La Guàrdia Civil va anomenar operació Linux la detenció el 2011 del responsable d’informàtica d’ETA Iraitz Guesalaga Fernández. El ministeri de l’Interior va publicar un comunicat demanant disculpes per la utilització de la marca Linux davant la possibilitat de querelles. No és cap anècdota. Van quedar vetats els noms d’empreses, marques o persones.