La vista oral del 'cas Gao Ping' no té una data clara de represa
El tribunal resoldrà les qüestions prèvies a final d’abril i els probables recursos podrien deixar fins al 2021 la represa del judici
La vista oral del cas Gao Ping, un cop superades les jornades destinades a les qüestions prèvies, no es reprendrà aquest any amb tota probabilitat. El president del tribunal que jutja la primera causa de Banca Privada d’Andorra (BPA), Enric Anglada, va anunciar ahir que la resolució de les qüestions prèvies debatudes aquesta setmana no estarà abans de final d’abril. La resolució no comportarà la immediata represa de la vista oral, ja que Anglada vol “entrar al judici amb les coses clares i que tothom sàpiga on estem”. És a dir, que el president del tribunal no reprendrà la vista oral fins que s’hagin resolt tots els processos paral·lels que es puguin iniciar un cop conegudes les decisions dels magistrats. En el cas que el tribunal resolgui les qüestions prèvies de manera desfavorable a les pretensions de les defenses, aquestes tindran la possibilitat de recórrer fins a arribar al Tribunal Constitucional. En cas contrari, tant la fiscalia com l’advocat que defensa els interessos del Govern també podrien exercir el seu dret al recurs. En el millor dels casos, segons van explicar ahir fonts de les defenses, es trigaria uns sis mesos com a mínim a resoldre els possibles recursos. Més enllà dels recursos, la querella presentada a la Batllia per l’advocada Anna Solé, defensora de l’exgestor de BPA Sergi Fernández perquè s’investigui si hi va haver amenaces, coaccions o tortures a l’empresari valencià Rafael Pallardó perquè testifiqués davant la policia pocs dies després de la intervenció de BPA, també hauria de ser resolta abans de reprendre el judici. La querella està a l’espera de ser admesa o no. Però el que hauria de ser un pur tràmit és en aquest cas una mica més complicat, ja que tot i haver-se presentat contra persona desconeguda seria a la fiscalia a qui s’hauria d’investigar. I en aquest cas, en ser els fiscals aforats, els terminis serien més llargs que dels que són habituals en un procediment d’aquest tipus. I en el cas de ser admesa a tràmit per la Batllia, s’hauria d’esperar a la seva resolució abans de començar la vista oral del cas Gao Ping, ja que s’haurien d’eliminar del sumari el testimoni de Pallardó i l’agenda de l’empresari d’on sorgeix tota l’operativa de compensacions de BPA, una de les proves de càrrec de la causa, si es considera que s’haurien aconseguit de manera il·lícita. I com va dir dimarts Anglada, “esperarem a tenir tots els fronts tancats abans de començar el judici oral”.
Últimes qüestions prèvies
La jornada d’ahir va ser la més curta de les tres celebrades aquesta setmana i es va centrar en les qüestions presentades conjuntament per dos dels advocats més bel·ligerants aquests dies: Antoni Riestra i Josep Antoni Silvestre. El primer va demanar l’eliminació del sumari de totes les escoltes telefòniques realitzades a l’exdirectiu de BPA, Santiago de Rosselló, en altres causes que s’han incorporat al cas Gao Ping, i el segon les referents a l’exgestor de l’entitat, Pablo Laplana. I ho van fer esgrimint, de nou, la sentència del Tribunal Constitucional que va obligar a eliminar de la causa les escoltes a Javier Campos fetes a Espanya. En una segona qüestió prèvia, Riestra va demanar l’eliminació del sumari dels correus electrònics de dos dels seus clients, de Rosselló i Juan Cejudo, que han estat traslladats al sumari provinents de la causa coneguda com a Norman Puerta i que no s’hauria realitzat de manera legal. Silvestre va demanar el mateix, però en aquest cas per a l’exdirectiu Xavier Mallol. L’advocat va anar més enllà i va demanar al tribunal que ordenés a totes les parts retornar el sumari a Corts. Després de deliberar, els magistrats no van donar lloc a la demanda. La resposta del fiscal general, que sense dir cap nom va fer greus acusacions contra algun dels processats per defensar les seves tesis, va enervar els dos lletrats. Riestra va acusar Alfons Alberca “d’haver perdut els papers” i “d’intoxicar” l’opinió pública, mentre que Silvestre va afirmar que en comptes d’haver-ne demanat la recusació hauria d’haver instat el fiscal “a abdicar”.
EL TC ADMET UN RECURS DELS CIERCO
El Tribunal Consitucional ha admès a tràmit un recurs d’empara dels germans Higini i Ramon Cierco relatiu a una comissió rogatòria internacional procedent de la Fiscalia Anticorrupció de Madrid el 24 de març del 2015. Els màxims accionistes de BPA van demanar a la justícia l’accés i consulta a les actuacions fetes a Andorra per donar resposta al ministeri públic espanyol, una petició que va ser refusada per la sala penal del Tribunal Superior de Justícia. La representació legal dels Cierco va interposar un recurs d’empara davant del Constitucional en considerar vulnerats diversos drets fonamentals dels seus clients. El passat 21 de gener l’alt tribunal el va admetre a tràmit sense efectes suspensius.
CLAUS DE LA JORNADA
1. Discussió de les últimes qüestions prèvies del judici
Les jornades del judici de la primera causa relacionada amb BPA destinades a debatre les qüestions prèvies es van tancar ahir amb les intervencions dels advocats Antoni Riestra i Josep Antoni Silvestre.
2. Petició d’eliminar del sumari més proves de càrrec
Els dos advocats van demanar que s’eliminin del sumari del cas Gao Ping escoltes telefòniques i correus electrònics incorporats en altres causes, algunes estrangeres, dels processats que representen.
3. La resolució del tribunal serà a final d’abril
El president del tribunal, Enric Anglada, va donar per finalitzades les jornades de qüestions prèvies del ‘cas Gao Ping’ indicant que la resolució de les mateixes està prevista per a final del mes d’abril.
4. És impossible saber quan es reprendrà la vista oral.
És una incògnita quan es reprendrà la vista oral, ja que un cop es resolguin les qüestions prèvies s’obrirà el termini per als probables recursos. També s’haurà de resoldre la querella presentada per Anna Solé.