Centre sociosanitari
Situació insostenible
La situació de la residència va ser motiu d’una pregunta parlamentària del PS. El ministeri va fer una resposta escrita amb la seva versió, que els professionals de El Cedre qüestionen perquè entenen que els canvis només tenen per objectiu l’estalvi econòmic.
El Cedre fa temps que acapara l’atenció i va ser motiu d’una pregunta parlamentària del PS. En la resposta, Salut va atribuir el gran nombre de baixes als horaris de 12 hores que “no són recomanables per la important càrrega física i emocional a què estan sotmesos els professionals”. El 2018, 38 professionals del centre van estar de baixa en algun moment, i durant els primers vuit mesos de l’any passat, 39. La plantilla és de 103 professionals. Els treballadors detallen que la majoria de baixes eren d’auxiliars d’infermeria i que la situació era “insostenible”, i que no es va enviar cap suport des de l’hospital perquè “ningú vol anar a El Cedre”. Els treballadors s’han llegit la resposta oficial mil vegades i, òbviament, tenen molts matisos a fer. El primer és recordar que El Cedre és probablement el servei més gran de SAAS pel volum de treballadors i la gent que atén, i aquí sorgeix la primera crítica: “Per què no disposa dels mateixos recursos que altres serveis molt més petits de l’hospital? Cap de servei, coordinador i coordinador d’infermeria”.
Sobrecàrrega
La següent qüestió que analitzen: “Si té un 10% de la plantilla global del SASS per què no disposa del 10% del temps de les responsables de planificació, obligant que aquesta s’hagi de fer des del mateix centre?” I afegeixen que són normals les queixes de sobrecàrrega perquè han de fer part del servei de compres, farmàcia, manteniment, facturació i comptabilitat, perquè està centralitzada a l’hospital. Ja entrant més a fons a la resposta que se li va donar al PS, hi ha 69 residents amb dependència molt greu i total (GDA 4-5), fet que representa més del 50% del total de residents en règim de 24 hores. Els professionals del Cedre apunten que l’article 27 del Reglament de la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass) assenyala que el recurs que s’ha d’assignar en aquests casos és una residència amb serveis medicalitzats -Sant Vicenç d’Enclar és l’única del país-. El Reglament indica que en casos de necessitat es podrà valorar un altre tipus de recurs, el centre ha hagut d’absorbir un elevat nombre de dependents, però també un elevat nombre amb patologia mental. La plantilla desmenteix que el GDA es revisa mensualment, afirmat que s’havia estat un any sense fer-ho. D’altra banda desaprova que les ratios de personal s’han basat en el sistema espanyol, “que han estat durament criticades per la Unió Europea. Per què no es pot copiar un sistema dels països nòrdics que són molts superiors? Això és vetllar pel benestar de la gent gran, anar pel mínim i el més econòmic?” Desmenteixen que s’hagi creat una unitat de convalescència per atendre les necessitats sociosanitàries amb estades que poden arribar als sis mesos. “No és així, només es disposa d’una unitat de curta estada (ubicada a l’hospital) i per tant amb el canvi proposat no es dona resposta a totes les necessitats. Qui és la responsable d’aquest desgavell: la Dra. Heras”, asseguren amb rotunditat i amb una forta dosi d’indignació.
"NINGÚ VOL VENIR A TREBALLAR"
El mal ambient que denuncien els treballadors s’ha escampat pel sector sanitari. En aquest sentit, els professionals de El Cedre afirmen que cap auxiliar de l’Hospital de Meritxell vol anar a treballar al centre, i que fins i tot una va renunciar al lloc de treball per no haver de tornar. Per això fan una crida als responsables del ministeri perquè atenguin les seves peticions o, almenys, siguin valorades: “Què més es necessita per veure que no s’està gestionant bé tot plegat? De debò ningú assumirà responsabilitats?”. I es pregunten quina és la posició de L’Associació de Malalts d’Alzheimer davant la reduccioóde la neuropsicòloga de mitja jornada a només dos matins al mes.