sanitat
Salut admet un “conflicte intern greu” a El Cedre
El ministeri assegura que s’han incrementat els recursos i admet que hi ha dos bàndols de treballadors enfrontats
La tensa situació que es viu a la residència geriàtrica El Cedre preocupa el ministeri, que és conscient del deteriorament del clima laboral. El ministre de Salut, Joan Martínez Bernazet, va voler exposar ahir la seva visió de la situació i, tot i admetre que hi ha “un gros conflicte intern”, va desmentir que hagin disminuït els recursos que es destinen per atendre els residents. El ministre va centrar la problemàtica en la implantació del model d’atenció centrada en la persona (ACP) sense negar que dins del centre “hi ha dos bàndols” a la plantilla, un que transmet una informació “negativa sobre l’atenció que es dona i de l’actual coordinadora”, i un altre “que nega les acusacions”. El màxim responsable de la sanitat va insistir que no hi ha una intenció d’estalvi en les polítiques que s’estan impulsat, referint-se que des del 2016 fins a l’actualitat “s’està incrementat el nombre de professionals, nego rotundament que hi hagi menys recursos”. En aquest sentit, va apuntar que el pressupost d’aquest any preveu la incorporació de cinc auxiliars d’infermeria. També va detallar que s’ha reforçat l’atenció amb una metgessa cada dia i un especialista en geriatria. Va reconèixer, en canvi, que s’ha reduït el nombre d’hores del neuropsiquiatre perquè “no cal una presència tan continuada, amb dos cops al mes n’hi ha suficient per fer una avaluació de determinats pacients amb certa periodicitat”. El model d’ACP té previst reforçar la figura de l’auxiliar i contractar-ne més amb una formació específica per poder fer la seva feina a El Cedre. Segons el titular de la cartera de Salut, del 2016 al 2019 s’ha incrementat un 11% la plantilla del centre. Pel que fa al conflicte intern, Martínez confia en l’anàlisi que farà Montserrat Alsina, infermera especialitzada en gent gran, docent de la Fundació Cuidados Dignos i exdirectora de la residència geriàtrica Laia de Mataró. Es tracta de l’assessora externa que té dues comeses: analitzar el clima laboral i els motius que el condicionen, i valorar com s’està fent la introducció de l’ACP, si els passos que s’estan fent són els correctes o si s’han d’adoptar alguns canvis. El ministre va considerar que és millor que la feina la faci una persona amb una visió des de fora.
Divisió
A banda de la carta d’un grup de treballadors que es queixen del tracte que reben per part de la coordinadora, Mercè Escrig, hi ha un altre grup que va fer arribar una carta a Josep Maria Piqué, director general del SAAS, en el sentit totalment contrari. En aquesta es queixen que van ser ignorats pels seus companys i que no van poder optar a donar la seva opinió, segons fonts d’aquest col·lectiu. En aquesta segona carta es dona suport a Escrig i acusen les infermeres residents de boicotejar-la i oposar-se a les decisions que va adoptar a l’inici, quan va començar la seva feina al centre sociosanitari. En canvi, sí que critiquen l’anterior coordinadora –ara de baixa laboral– de fer discriminacions a l’hora de decidir els ascensos, de falta de planificació i d’obligar alguns treballadors a fer horaris nocturns.
L’origen
D’altra banda, consideren que va ser una referent qui va iniciar la campanya contra Escrig, dolguda perquè havia estat objecte de diversos expedients i aliant-se amb una companya. Les crítiques s’escampen als seus companys, als quals acusen d’haver redactat la carta contra la coordinadora gairebé de forma clandestina i sense informar la totalitat de la plantilla, i consideren que la finalitat de tot aquest embolic és facilitar el retorn de la coordinadora que està de baixa –a la qual acusen de fer autocràcia– i de mantenir els privilegis o càrrecs que ja no seran necessaris quan funcioni plenament el model d’atenció centrada en la persona.
L'EXPEDIENT QUE ES VA TANCAR
Encara que l’expedient que es va obrir per aclarir les acusacions contra Mercè Escrig es va tancar, hi ha una carta de part de la plantilla que descriu frases i actuacions que, si són certes, desqualificarien aquesta professional. El ministeri de Salut té l’esperança que el fitxatge d’Alsina serveixi per pacificar la divisió interna a la plantilla i aclareixi quines són les condicions de treball i la veracitat de les acusacions que es comenten contra Escrig. També hi ha una taula de treball que hauria de permetre continuar avançant en el nou model d’atenció centrada en la persona.