El centre sociosanitari
El SAAS reduirà infermeres a El Cedre a canvi d'auxiliars
El SAAS considera que amb el canvi de model s’ha de potenciar la figura de les auxiliars
La situació que viu la residència geriàtrica El Cedre és complicada perquè s’hi barregen dos conflictes, tot i que des de la direcció general del SAAS es té clar que el mal clima laboral està “contaminant” l’aposta pel canvi de model cap a una Atenció Centrada en la Persona (ACP). Josep Maria Piqué és taxatiu, i no té pèls a la llengua a l’afirmar que hi ha un grup de treballadors que estan en contra d’aquest canvi perquè “són els més perjudicats”. Apunta cap a la infermeria, perquè segons Piqué en el futur s’ha d’anar gradualment a prescindir de les infermeres per incorporar auxiliars d’infermeria que dispensin un altre tipus d’atenció als avis. El director de l’hospital va evitar ahir generar alarmisme i va assegurar que no s’acomiadarà cap infermera, sinó que s’aniran reubicant en altres llocs com l’hospital o l’atenció primària. Piqué reconeix que hi ha una falta d’entesa amb l’actual coordinadora del centre, Mercè Escrig, i fins i tot admet que en algun moment “ha pogut haver-hi malestar per les maneres com es perceben les coses i segurament hi ha alguns comentaris de la coordinadora que poden ser més o menys afortunats”. Però el director general intenta minimitzar les greus acusacions i manté que després de parlar amb la responsable, algun resident i familiars han pogut verificar “que moltes coses que s’han dit no s’ajusten a la realitat o no són certes”.
Dos col·lectius
Piqué té clar que el col·lectiu d’infermeres pot ser el més bel·ligerant perquè són les més afectades pel nou model, i constata que hi ha un altre grup que també ha redactat una carta a favor de l’ACP i de la coordinadora. Qüestionat sobre el fet que la carta més crítica està signada per 13 de les 17 infermeres, el director general va subratllar que també s’han de tenir en compte els auxiliars, amb la qual cosa va insinuar que el seu posicionament és molt diferent. En aquest sentit, remarca que és lògic “que les infermeres se sentin més amenaçades i per això les discrepàncies estan més centrades en la infermeria”. El màxim responsable del SAAS va explicar ahir que el projecte de futur està basat en les auxiliars i que a poc a poc una part de les infermeres seran traslladades a altres departaments. Com a exemple, posa el cas de les infermeres referents que han estat reubicades. Piqué defensa la tasca que faran les auxiliars, que no requereix una formació gaire especialitzada, i que bàsicament han de fer que els avis “se sentin acompanyats, que existeixi una proximitat amb el resident”. Alhora també defensa que no fa falta la presència d’un neuropsiquiatre, un especialista que no té cap residència de gent gran, i el mateix amb els psicòlegs: “No cal una atenció permanent per a depressions, sinó que la gent gran el que té són petites tristors.” Per això defensa la figura dels geriatres, que “tenen formació en aquest àmbit”. El nou geriàtric donarà suport a un metge internista i podran ocupar-se del “90% de les necessitats dels padrins, que han de sentir-se com a casa, i ser atesos quan ho requereixin per algun problema puntual”.
MONTANER ASSEGURA QUE HI HA CONTRADICCIONS EN LES RESPOSTES
La consellera general del grup parlamentari terceravia + Unió Laurediana, Carine Montaner, ha formulat una bateria de 19 preguntes amb resposta escrita sobre El Cedre. Entre aquestes qüestions, Montaner demana al Govern sobre la qualificació d’El Cedre, “tenint en compte les contradiccions entre les respostes escrites del Govern publicades el 23 d’octubre i les afirmacions orals al ple del dia 7 de novembre”. La consellera de terceravia assegura que amb aquestes preguntes “demanem precisió al Govern”. A la bateria de preguntes, la consellera general també ha demanat informació sobre l’equip directiu, “atès que el malestar a El Cedre és una evidència”. Entre les qüestions formulades destaquen aquelles referides a la dispensació de fàrmacs a El Cedre. D’una banda, sobre la dispensació de medicines mitjançant un robot, tal com va indicar el ministre de Salut públicament, en quina partida pressupostària està inclosa l’adquisició d’aquest robot. D’altra banda, sobre els problemes que hi ha amb el subministrament de medicaments no inclosos a la guia del pacient crònic. Montaner ha demanat sobre el nombre d’infermeres i problema de distribució de fàrmacs. Concretament, Montaner pregunta al Govern “si realment sobra infermeria”.