Justícia
Martí no veu amenaça en els whatsapps de la dona d'Higini Cierco
L’excap de Govern i els exministres Saboya i Alcobé asseguren que els whatsapps de Carmen Martínez no van intimidar l’executiu
L’excap de Govern Toni Martí va dir ahir durant el judici pels whatsapps que Carmen Martínez, dona d’Higini Cierco, va enviar a alguns membres de l’executiu el 2016, que els missatges no el van intimidar. “Considero que els missatges enviats no tenien la intenció de fer tràfic d’influències”, va declarar Martí, que va afegir que “no hi havia cap mena d’influència que ella pogués exercir, ja que el cas ja es trobava judicialitzat”. El Tribunal de Corts va celebrar la vista oral per un presumpte delicte de tràfic d’influències, després que el febrer del 2017 Martínez no acceptés la pena proposada per la batlle en l’ordenança penal per aquests fets. La batlle Canòlic Mingorance va proposar a la processada una condemna de dos mesos d’arrest nocturn condicional i una indemnització simbòlica d’un euro, que la dona de l’exmàxim accionista de BPA, conjuntament amb Ramon Cierco, no va acceptar. Malgrat que l’excap de l’executiu va afirmar que tenia una bona relació amb la família Cierco, també va indicar que “no vaig tenir el plaer de conèixer la senyora Carmen”. Tot i considerar que no hi havia un delicte de tràfic d’influències, Martí va explicar que el missatge enviat el 24 d’agost del 2016 a l’extitular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, “em va incomodar” i va afirmar que “vam fer la demanda per parar l’intercanvi excessiu de whatsapps”. El missatge enviat a l’exministre d’Afers Exteriors deia: “Ets un mentirós... Però estàs a la LLISTA.”
Citacions de la defensa
Martí va ser citat per la defensa de l’acusada, que també va proposar com a testimonis Saboya i l’exministre Jordi Alcobé. Durant la declaració de l’extitular d’Afers Exteriors, el testimoni va remarcar que per entendre els fets s’havia de contextualitzar la situació en què es trobava la família Cierco i el Govern. “El whatsapp que em va enviar Carmen coincideix amb unes declaracions que vaig fer davant dels mitjans de comunicació arran del cas BPA”, va indicar. L’exministre també va afirmar que va jutjar que el contingut del text era “equívoc, inapropiat i inacceptable”. I va assenyalar que en aquell moment “havia de decidir si exposava la meva família o ho portava a la fiscalia. Llavors vaig decidir que havíem d’acabar amb aquella deriva de missatges”. Va ser en aquell moment quan Saboya va portar els fets al ministeri públic perquè fossin jutjats. Al seu torn, Alcobé va manifestar que només va rebre un missatge en què “demanava ajuda”. Cal recordar que l’agost del 2017, Martí i Saboya van retirar la demanda contra Martínez, però la fiscalia va decidir que la causa havia de continuar. Per la seva banda, la dona de l’exmàxim accionista de BPA va explicar durant la seva declaració a l’estrada que “en cap moment vaig voler amenaçar ningú, només estava demanant ajuda a aquesta gent”. “Ho vaig fer per la situació que estàvem vivint a casa, des que va passar el que va passar doncs vaig agafar el mòbil i enviava diversos whatsapps d’ajuda. Jo no entenc de lleis, només sabia la situació que teníem a casa i havia de fer-hi alguna cosa. I ho tornaria a fer”, va afirmar Martínez. I va afegir que ella escrivia els missatges plorant. “No sap què és obrir la televisió cada dia i veure com titllaven el meu marit i el pare de les meves filles com el pitjor delinqüent del país”, va matisar l’acusada.
La fiscalia hi veu delicte
El ministeri públic va demanar per a la dona d’Higini Cierco una condemna de cinc mesos de presó condicional amb un termini de suspensió de dos anys pel delicte menor de tràfic d’influències. El fiscal general, Alfons Alberca, va explicar que entén que una persona preocupada per la situació que vivia la seva família en aquell moment agafés el mòbil i enviés uns whatsapps, però no que comencés a fer referència a malmetre les relacions entre Espanya i Andorra. En aquest sentit, Alberca va explicar que en un dels missatges enviats per Martínez ella afirmava que estava evitant que el seu marit, que portava un any recopilant informació que podia entorpir les relacions entre ambdós països, la difongués. I va indicar que la consumació del delicte passa per l’activitat, encara que aquesta no acabi tenint resultat. Així, el fiscal general va matisar que hi havia una idoneïtat i una capacitat d’influenciar per part de l’acusada, “perquè és l’esposa del principal accionista de l’entitat bancària”. La defensora de l’acusada, Aurora Casadevall, va demanar l’absolució dels càrrecs basant-se en el fet que Martínez no tenia la capacitat d’influir els exmembres de l’executiu. I va manifestar que als whatsapps enviats per la processada només hi havia la intenció de demanar ajuda amb “tristesa”, i va posar en relleu que els missatges “venien del cor”. Casadevall també va posar en relleu que el ministeri públic s’havia oblidat de citar els perjudicats i els testimonis del cas i que per aquest motiu ho va haver de fer la defensa. En aquesta línia, la lletrada va afirmar que aquest fet va ser voluntari perquè la fiscalia volia que “la meva defensada passés la vergonya de declarar davant de tots els mitjans de comunicació del país”.