Cossos especials
El sindicat de la presó veu mesures estèrils, com posar una càmera o treure una cadira
El Sindicat d’Agents Penitenciaris denuncia que són “de cara a la galeria” i que s’assemblen més a un càstig als treballadors
La visita dels experts francesos que han d’elaborar l’auditoria sobre la fugida del pres José Luis Tribaldo ha provocat que ja s’apliquin algunes mesures de seguretat que, segons el Sindicat d’Agents Penitenciaris, són accions ineficients i que apunten més cap a una actuació “de cara a la galeria” que no pas a una intenció real de solucionar els problemes del centre penitenciari. Les primeres accions han consistit a treure la cadira que els carcellers tenien a la garita de control dels patis, posar una segona càmera en aquest espai o fer-los anar amb una armilla antibales. Portaveus del sindicat van assenyalar que semblen més mesures dirigides a castigar el col·lectiu que no pas a una intenció real d’abordar els problemes de seguretat del centre penitenciari de la Comella. Apunten, per exemple, que la cadira la van fer construir copiant la que havien vist en una presó de màxima seguretat francesa, o que una segona càmera en un recinte de cinc metres quadrats l’únic que farà és posar més pressió al penitenciari que estigui fent la vigilància. Sobre les armilles antibales repliquen que només n’hi ha dues i que se les hauran de repartir entre la trentena d’agents susceptibles de fer aquesta tasca de vigilància. I amb la contradicció, afegeixen, que la garita de vigilància dels patis “no compleix” els criteris de protecció contra atacs amb bales. Els representants del sindicat sostenen que tot plegat forma part “d’una cortina de fum” per fer veure públicament que s’actua i lamenten que no s’abordin responsabilitats, posant tota la culpa en els agents. Així, van recordar que fa temps que no tenen cap de seguretat perquè qui ostenta les funcions està de baixa, o que les alarmes no van sonar el dia que el reclús Tribaldo va fugir del centre.
Les mesures que calen
Els sindicalistes apunten que allò realment efectiu per millorar la vigilància dels patis seria un monitor més gran i càmeres de més resolució, o que se n’ocupessin dos agents alhora. Ara mateix és un únic funcionari qui ho fa i el control és una tasca de dues hores al matí i dues, i a l’estiu tres, a la tarda. Qui fa la tasca al matí no és el mateix que la fa a la tarda. Però els representant del Sindicat d’Agents Penitenciaris també apunten una deficiència de base, la inexistència d’un protocol de fugida. Una situació del tot anòmala, lamenten, que comparen amb la hipotètica situació que els bombers no tinguessin una pauta d’actuació si es cala foc a la caserna. Des del sindicat es queixen que malgrat el que ha succeït aquest protocol de fugida no s’estigui treballant i adverteixen que, de fet, malgrat que s’hagués advertit que el reclús intentava fugir no s’hauria sabut com intervenir per aquesta falta de procediment. A allò que sí que s’ha posat solució –a instàncies dels experts francesos– és a la falta de cap de seguretat. Entre les mesures immediates que s’han d’emprendre arran de la feina dels tècnics gals hi ha la de nomenar l’actual director, Francesc Tarroch, cap de seguretat de manera transitòria, fins que no s’ocupi la plaça. Un director, però, que ja ha comunicat que es jubila l’abril vinent. Una nova preocupació per al sindicat, que insisteix que malgrat que hi pugui haver un grau de responsabilitat per part dels agents implicats (s’han obert tres expedients que segueixen en curs), tota la culpa no ha de recaure pas en ells. I apunten, per exemple, la qüestió de les alarmes, tot indicant que han d’estar operatives i que encara no se sap per què no van funcionar. Els resultats definitius de l’auditoria arribaran d’aquí a poques setmanes. Els tècnics avaluaran, d’un costat, la fugida del pres i, de l’altre, faran recomanacions per a un millor funcionament del centre penitenciari. El sindicat reclama, un cop arribi, “una còpia i que ens ho expliquin”.
La nova direcció
Amb l’enrenou i el malestar que ha provocat i les conseqüències de la fugida del pres, la presó s’enfronta a un relleu en la direcció. El Sindicat d’Agents Penitenciaris és molt clar respecte d’allò que vol per al futur: “No volem una direcció integrada per treballadors de la casa.” Argumenten la negativa a experiències prèvies de carcellers que han ascendit i que han derivat en un clima laboral viciat. Reclamen, per tant, un equip de l’exterior “amb idees noves i que no estigui intoxicat”, i amb preparació per gestionar el personal. Tarroch ocuparà el càrrec fins a l’abril. L’encara director provenia del cos de policia.
EL PS VOL SABER PER QUÈ S'HAN OBERT EXPEDIENTS
El grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat una bateria de preguntes al Govern per saber si els resultats de l’auditoria externa realitzada a la presó descarreguen de responsabilitat els tres carcellers als quals es van obrir expedients. La demanda d’informació pretén donar resposta al neguit del col·lectiu, amb el qual membres del grup parlamentari va mantenir una reunió el 12 de març. Els socialdemòcrates lamenten, en un comunicat emès ahir, que el Govern no s’hagi esperat a tenir els resultats d’aquesta auditoria externa abans d’incoar els tres expedients. “Les sancions no haurien prescrit, el més prudent potser hauria estat primer conèixer les conclusions de l’auditoria externa”, explica la consellera general Judith Salazar. Interior va incoar tres expedients sancionadors a tres funcionaris de la Comella per la fuga del pres el 29 d’octubre.