alternatives al tabac
Inversors andorrans, atrets pel cultiu de cànnabis
La iniciativa prové d’una societat especialitzada en cultiu terapèutic amb seus a Espanya, el Regne Unit i els Estats Units
Empresaris andorrans, amb participació en una societat especialitzada en cultiu de cànnabis terapèutic amb seus al Regne Unit i els Estats Units, estan interessats a impulsar el projecte al país si el Govern finalment ho aprova. Els possibles inversors han transmès la seva intenció a Iago Vázquez, director de la sucursal que la societat també té a Espanya. Així ho va confirmar al Diari Vázquez, que va explicar que la societat produeix la marihuana a través de contenidors i que les tres seus de les quals disposa es distribueixen “la maquinària i la tecnologia, per facilitar el flux del producte i la inversió”. El director va indicar que la seva intenció és fer innovar la indústria tabaquera, ja que estan veient com a poc a poc es va quedant enrere. “La gent cada dia fuma menys i la indústria està perdent competitivitat, i estaríem interessats que els agricultors utilitzessin algunes de les hectàrees, on actualment cultiven tabac, per començar a conrear marihuana terapèutica”, va afirmar. I va posar en relleu que als inversors andorrans també els agradaria “donar un cop de mà a l’agricultor local, a banda de promocionar el negoci, ja que tot i que el tabac no estigui mort a vegades la plantació no dona els beneficis esperats i amb aquest sistema guanyarien en qualitat de vida i senzillesa”. En aquest sentit, el director va confirmar que alguns inversors ja s’han posat en contacte amb el Govern per començar a moure fils i facilitar l’arribada d’aquest cultiu terapèutic al país. “A Andorra ja s’han iniciat els tràmits per formalitzar la societat”, va assenyalar. Així, va destacar que l’entrada de cànnabis medicinal al mercat andorrà “seria una gran opció”. I va afegir que el projecte andorrà es vehicularà amb la seu espanyola per facilitar la distribució d’equipaments.
Contenidors de marihuana
Quant a la plantació de cànnabis terapèutic, Vázquez va afirmar que gràcies a la tecnologia dels EUA s’han pogut desenvolupar uns contenidors on es pot plantar, fer créixer i assecar les plantacions de llavors de marihuana genèticament modificades que només extreuen cannabidol. “Són caixes prefabricades i venen a ser com uns horts interiors que recreen les condicions climàtiques perfectes per conrear la planta. Llavors, no existeixen agents externs que modifiquin el creixement de la planta i, per aquest motiu, actualment tenim el millor extracte de CBD”, va explicar el director. I va matisar que els contenidors també disposen de filtres d’aigua per garantir que sigui més pura i que permeten “fer fins a quatre conreus l’any. Un fet que aporta un valor afegit a la collita, ja que no has de dependre de les diferents condicions meteorològiques que poden afectar el creixement de la plantació i s’aprofita molt més l’espai”.
Primera transformació
L’Associació de Pagesos i Ramaders va manifestar en declaracions al Diari que participarien en el projecte si també poguessin fer-ho accionarialment en la primera transformació del producte terapèutic. En aquesta línia, Vázquez va manifestar que les societats ja tenen contractes firmats amb diverses farmacèutiques al Regne Unit. “A través dels terrenys que tenim actualment a Espanya i la tecnologia que ens faciliten els Estats Units creiem que es pot donar un impuls al negoci. Nosaltres ja tenim alguns acords signats amb diverses farmacèutiques, entre les quals Bayer, que és qui produeix els olis i els medicaments a través dels extractes de la planta durant la primera transformació”, va indicar. El director també va apuntar que aquest negoci és imparable. “Cada any obtenim més contractes amb empreses que es dediquen a la creació de productes amb CBD, i encara que no sigui un projecte exponencial cada dia es va consolidant. Tot tira endavant i nosaltres no volem perdre l’oportunitat d’implantar la producció a Andorra”, va manifestar Vázquez.