justícia

El TC ratifica que no hi va haver frau en el contracte de lloguer del Punt

Els Cachafeiro van presentar una querella criminal per estafa contra la família Mallol i Pyrénées que ja va ser descartada per les altres instàncies

El TC ratifica que no hi va haver frau en el contracte de lloguer del PuntFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara presentat pels Cachafeiro contra la decisió del Superior d’arxivar la querella en la qual acusaven els propietaris dels terrenys, la família Mallol, i Pyrénées d’un delicte major d’estafa. Els querellants argumentaven que el contracte amb Pyrénées perquè sigui el nou explotador del negoci era un engany acordat amb l’únic objectiu de fer fora els Cachafeiro, ja que incloïa uns lloguers inassumibles i fora de mercat, i que tampoc no se’ls havia respectat la clàusula de preferència per renovar l’arren­dament, presentant-los no una oferta, sinó un contracte amb un tercer (Pyrénées) amb unes clàusules que no podien igualar. El Constitucional avala així les decisions judicials preses fins ara sobre l’afer i dona per tancada una de les qüestions legals que mantenen enfrontats els Cachafeiro amb la família Mallol. El litigi es va iniciar el 28 de novembre del 2017, quan els Cachafeiro van presentar una querella criminal per uns presumptes delictes majors d’estafa en grau de temptativa i d’estafa processal mitjançant els quals, segons el seu parer, es pretenia “eludir el compliment d’un dret de preferent arrendament” establert en una clàusula del contracte de lloguer del terreny. La querella va ser arxivada per la Batllia el 24 de setembre del 2018 i el Tribunal de Corts va confirmar aquesta decisió el 31 de maig de l’any passat. Els Cachafeiro van portar el cas fins al Tribunal Superior, que es va pronunciar en el mateix sentit el setembre del 2019 i a l’octubre la causa va arribar al Constitucional, que ara dona per tancat el cas. En la seva argumentació, el TC admet que el conflicte jurídic en qüestió presenta “una notable complexitat, tant pel que fa a la naturalesa de les relacions civils i mercantils entre les parts, a la seva importància econòmica i al contingut i a la forma de la seva documentació, com per les diverses vies a través de les quals s’ha desenvolupat”. Amb tot, l’Alt Tribunal considera que les decisions jurídiques que s’han pres fins ara i que han portat a desestimar la querella són ajustades a dret i, per tant, no considera que hi hagi cap indici que hagi de fer canviar la decisió presa. La decisió del TC sobre la querella relativa al lloguer del ter­reny, però, no té cap lligam directe amb el procés de desnonament del centre comercial, pendent ara d’una resolució també del Constitucional però diferent a l’esmentada que manté suspesa ara per ara la sortida dels Cachafeiro.

DESESTIMAT EL RECURS PER LES CONVERSES DEL FISCAL GENERAL

El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per les defenses dels processats en la causa primera de BPA, el conegut com a cas Gao Ping, contra la decisió del Consell Superior de la Justícia (CSJ) de no acceptar la recusació del fiscal general, Alfons Alberca, i de l’adjunt, Borja Aguado. Els lletrats van demanar que se’ls apartés arran de tenir coneixement d’una reunió que haurien mantingut amb alguns consellers generals dels grups parlamentaris que donen suport al Govern per instar un canvi legislatiu que permetés aportar a una causa les intervencions de les comunicacions o qualsevol altra diligència efectuada en una altra causa. Un canvi que, segons els advocats, la fiscalia volia impulsar per evitar possibles conseqüències de la denominada sentència Campos. Una decisió del TC que no permet fer ús de les intervencions telefòniques practicades a Javier Campos en una causa instruïda a Espanya i que s’havien incorporat per la fiscalia a la causa primera de BPA. La decisió del TC, esperada per les defenses, ja que havien instat que no fos admesa a tràmit malgrat el recurs presentat, obre la via administrativa i jurisdiccional contra la decisió del CSJ. El TC recorda en l’aute que contra les decisions d’aquest ens no es pot interposar de forma directa un recurs d’empara. ‘Cas Landstreet’ El TC ha instat la Batllia a donar més celeritat a la instrucció del cas Landstreet, vinculat a BPA. Dona la raó a un processat que considerava vulnerat el dret a un judici de durada raonable.

tracking